Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Övervakningen haltar i skönhetsbranschen

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 20:07.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Kosmetologföreningen i Finland vill ha striktare regler - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

När rynkkrämer känns otillräckliga men operationsbordet skrämmer väljer många så kallade fillers för att bli av med rynkor. Alla kosmetologer som erbjuder den här typen av behandling har ändå inte tillräcklig utbildning för att göra det.

- Problemet är att vår grundutbildning utgår från att vi hålls på hudytan, säger kosmetolog Karoliina Kärkkäinen och poängterar att det är en helt annan sak att injucera ett ämne under huden.

Hon blev färdig kosmetolog för ett år sedan och har nu en egen salong i Helsingfors. Kärkkäinen är inte intresserad av att ge injektionsbehandlingar åt sina kunder.

Hyaluronsyra

Fillers består ofta av Hyaluronsyra. Det är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar. När Hyaluronsyran blandas med andra ämnen kan den injiceras under huden som utfyllnad för att t.ex. jämna ut rynkor eller fylla ut läppar. Hyaluronsyra förekommer bland annat i fillers av märket Restylane eller Juvéderm. Ämnet klassas inte som ett läkemedel men det kan användas vid vård av artros genom att injiceras i leder.

- Jag håller på med ekologiska kosmetologi. Det var klart för mig redan före jag började studera. Jag anser att människan är vacker som han eller hon är och att rynkor inte är ett svärord, säger Kärkkäinen.

Karoliina Kärkkäinen är kosmetolog.
Bildtext Karoliina Kärkkäinen fokuserar på ekologiska skönhetsbehandlingar.
Bild: Yle

Botulintoxin

Nervgiftet Botulintoxin används i försvagad form vid icke-kirurgiska skönhetsingrepp för att förlama muskler i t.ex. ansiktet. Vanliga märken är Botox, Visatbel eller Xeomin. Behandlingsämnen som innehåller Botulintoxin är receptbelagda och får i Finland endast injiceras av en läkare eller en sjukskötare under en läkares uppsikt.

Snabbkurser räcker inte

Fillers är substanser som injiceras under huden, ofta i ansiktet, för att släta ut rynkor eller göra läppar eller kindben fylligare. Behandlingen erbjuds av kosmetologer, läkare och sjukskötare på skönhetssalonger och kliniker. Det finns inga krav eller regler från myndigheternas sida på vem som får ge fillers.

Vävnadsutfyllnadsämnen består ofta av hyaluronsyra som också förekommer i flera ansiktskrämer. Muskelförlamande ämnen som Botox är däremot receptbelagda och det finns klara regler för att det bara får ges av en läkare eller sjukskötare som övervakas av en läkare.

Bland annat importörer som köper in fillers till Finland ordnar utbildning och kurser för kosmetologer. En helgkurs räcker ändå sällan. På Kosmetologförening är man oroad över bristen på övervakning.

- Injektionerna blir allt populärare och de är här för att stanna, men det kan inte fortsätta på det här sättet. Vi måste få tydligare spelregler och krav på vem som får göra vad, säger Hanne Niemistö, verksamhetsledare på Kosmetologföreningen i Finland.

Ministeriet har inte tagit i tu med saken

Både Kosmetologföreningen och Valvira har utrett frågan och lagt fram förslag till Social- och hälsovårdsministeriet på hur branschen kunde regleras och övervakas bättre. Ministeriet väntas ändå inte göra något åt frågan under den här regeringsperioden. Niemistö hoppas att en arbetsgrupp kunde tillsättas för att bereda frågan efter nästa riksdagsval.

Hon anser inte att kosmetologer ska slutar ge injektioner. Istället borde det finnas striktare krav på hurdan vidareutbildning som krävs. Kosmetologer måste bland annat veta vad de ska göra om en injektion går fel. I värsta fall kan en misslyckad behandling leda till en infektion i ansiktet.

Kärkkäinen håller med och tycker att grundutbildningen kunde erbjuda mer kunskap om injektioner. Hon har också andra alternativa lösningar.

- Man kunde göra som vissa kosmetologer gör redan nu, att de en dag i veckan har en sjukskötare på plats som ger injektioner. Å andra sidan har sjukskötare sällan kunskap om att sköta huden och att förstå det estetiska i hudvård, säger Kärkkäinen.

Diskussion om artikeln