Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fiffel och båg på alla nivåer

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:02.
Ett solrosfölt som inte skördats i östra Ukraina

Nu har jag träffat en man som helt öppet säger att han gillar att betala mutor. Han heter Ruslan och tycker att mutor är ett fungerande system som gör alla glada.

Den allra största summan han själv har betalat gick till en läkare. Det hände efter att han hade råkat ut för en allvarlig olycka i gruvan där han jobbade. Läkaren lovade att Ruslan skulle kunna gå igen.

- Han bad om en stor summa för att få mig på fötter. Om jag inte hade betalat skulle jag nu sitta i rullstol, säger Ruslan som lånade pengar av släkt och vänner för att klara av betalningen.

Hur har de mage att bedra oss så?

Han håller med om att läkaren kanske bluffade men konstaterar att just den händelsen inte lockade honom att testa sanningshalten.

När jag undrade hur fattiga människor som inte kan få ihop sådana summor ska klara sig svarade Ruslan helt kort.

- Vi ska alla dö.

Nu får man kanske intrycket att Ruslan är en hård och kall person. Det är han inte, han är artig och hjälpsam men också väldigt cynisk och han tycker om att göra saker så snabbt och enkelt som möjligt. Och det gör man oftast genom att betala.

- Om jag behöver ett intyg av något slag ger jag en konfektask till kvinnan bakom disken. Hon blir glad och jag får mitt ärende avklarat i en handvändning.

Ruslan är minsann inte ensam om att fiffla.

Då Ukraina för en tid sedan meddelade att man inte längre betalar ut pensioner till dem som bor i de östliga utbrytarrepublikerna var det många pensionärer som skaffade sig en tillfällig adress någon annanstans. De betalade någon för att få en registrering på en ukrainsk adress och åker sedan till sin låtsashemstad och lyfter pensionen på posten.

Pensionärer köar för att lyfta pensioner i Donetsk
Bildtext Köer till kassan som betalar ut pensioner

Nu när de såkallade folkrepublikerna har börjat betala ut pensioner har en del av dem som får sin pension från den ukrainska staten registrerat sig på nytt i någon av folkrepublikerna i hopp om att på det sättet kunna få två pensioner.

Till mångas överraskning har det visat sig att det inte går så lätt att dubbelregistrera sig. De självutnämnda myndigheterna i folkrepublikerna har listor på vilka som redan är registrerade på annat håll. Och pensionärerna är rasande.

- Hur har de mage att bedra oss så, frågar en kvinna. De krigar mot varandra men ändå byter de information. Det är säkert någon som betalar för att få ut uppgifterna!

Just det. Jag är också säker på att någon betalar. Närmare bestämt betalar nästan alla i nästan alla lägen.

Möten och människor