Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nior återupplivade Gammelbacka gård

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 11:09.
Försvunna Gammelbacka gård väcktes till liv av Kasper Uusitalo, niondeklassare vid Pääskytien koulu, i tävlingen Kulturmiljöskaparna.
Bildtext Försvunna Gammelbacka gård väcktes till liv av Kasper Uusitalo, niondeklassare vid Pääskytien koulu, i tävlingen Kulturmiljöskaparna.
Bild: Privat/Kasper Uusitalo

Segern i tävlingen Kulturmiljöskaparna som arrangerades av Finlands Hembygdsförbund gick till Pääskytien koulu i Borgå, där niondeklassare gav nytt liv åt Gammelbacka gård.

Den riksomfattande tävlingen Kulturmiljöskaparna arrangerades för andra gången i år. Tävlingen går ut på att barn och unga funderar på hur de kan synliggöra osynliga saker i sin närmiljö.

Segern gick till niondeklassare från Pääskytien koulu i Borgå.

I sin motivering säger juryn att skolan lämnade in ett övertygande bidrag där eleverna förtjänstfullt letat upp det osynliga och lyckats presentera det för en bred grupp människor.

Mångsidigt bidrag

Här fanns Gammelbacka gårds kvarn tidigare. Fotografiet går under namnet "Kvarnen" och är taget av Väinö Hotti.
Bildtext Här fanns Gammelbacka gårds kvarn tidigare. Fotografiet går under namnet "Kvarnen" och är taget av Väinö Hotti.
Bild: Privat/Väinö Hotti

Pääskytien koulu hade berättat hur gården brann ner bland annat genom en mobilapplikation, video, fotografier och historiska källor.

Som kronan på verket sammanställde eleverna bilderna och berättelserna i en utställning i det lokala biblioteket. I sin helhet dokumenterades projektet på video.

– Vi hade börjat leta efter övergivna platser på datorn. Som på beställning hittade vi en utmärkt rutt med historiska koordinater i Borgå nationalstadspark. Med hjälp av GPS-singnaler började sedan de forna platserna i Gammelbacka träda fram, står det i beskrivningen av tävlingsbidraget.

Arbetet har utförts av Iiris Kosamo, Kasper Uusitalo, Väinö Hotti, Niko Leppänen, Toni Tanttu, Vera Kääriäinen, Henri Ahonen, Aaro Pekkala, Miko Lipponen, Emil Lampinen och Felix Virtanen, och de belönas med ett stipendium på 500 euro.

Nästa projekt redan på gång

Titta Suvanto, skolans lektor i bildkonst, var gruppens lärare.

– Det gäller en valfri kurs som heter Arkitekturens ABC som är till för niondeklassare, säger Suvanto. Vi håller redan på med nästa projekt som har att göra med de baracker många skolor och daghem fått flytta till på grund av mögel- och inneluftsproblem. Vi har bland annat gjort 3D-modeller av teckningar som daghemsbarnen i baracker på vår skolgård tecknat.

Sammanlagt 24 bidrag från olika håll i Finland lämnades in till tävlingen. Deltagarna var 2–18 år gamla. Grupper på minst två personer fick delta i tävlingen, och medlemmarna skulle vara födda år 1996 eller senare.