Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antalet hivsmittade ökar i Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 14:01.
Hivviruset
Bild: CDC / C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus

Antalet hivsmittade ökar i rasande takt i Ryssland. Ett av de största problemen är okunskap om hur viruset sprids.

Antalet hivfall ökar nu med cirka 10 procent varje år i Ryssland. I år har omkring 90 000 nya fall påträffats. Totalt uppgår antalet hivsmittade i Ryssland till ungefär en miljon personer.

En av de största orsakerna till att smittan sprids så snabbt är att många ryssar inte känner till hur man ska skydda sig. Tidigare spreds viruset ofta bland drogmissbrukare, men nuförtiden överförs det allt oftare sexuellt.

Ungefär hälften av dem som smittas är kvinnor, ofta i åldern 25-30 år. Det blir allt svårare att bekämpa hivsmittan i takt med att det ryska samhället blir allt mer konservativt.

- Man pratar inte längre med ungdomar om sex, kondomreklamer är i praktiken förbjudna och homosexuella får inte vara öppna med sin sexualitet. Alla de här faktorerna försvårar möjligheterna att bekämpa viruset, säger Vadim Pokrovskij från Rysslands statliga institut för bekämpandet av aids.

Läget förvärras ytterligare av att många smittade inte kan få bromsmediciner. Omkring 40 000 hivsmittade ryssar beräknas sakna tillgång till mediciner.

Andelen smittade är speciellt hög i S:t Petersburg, där uppskattningsvis en procent av befolkningen är hivsmittade. Smittan är mycket vanlig bland människor som arbetar inom sexbranschen i staden.

Diskussion om artikeln