Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Djupsund ny ÅA-rektor i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 16:59.
Göran Djupsund är ny rektor för Åbo Akademi i Vasa.
Bildtext Göran Djupsund.
Bild: Yle/Anna Ruda

Från årsskiftet blir statsvetaren Göran Djupsund ny rektor för Åbo Akademi i Vasa. Han kommer att dela sin tid mellan professuren i statsvetenskap och rektorskapet.

Christina Nygren-Landgärds är ny vice rektor vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Anna Ruda

Som rektor för Åbo Akademi i Vasa ska Djupsund främst ta hand om samhällsrelationerna för Åbo Akademis campus i Vasa och Jakobstad.

- Det kommer att bli utmanande som allting annat inom den akademiska världen just nu, säger Djupsund.

Djupsund säger att han som rektor för Åbo Akademi i Vasa vill hjälpa enheterna att få in både statliga och externa pengar för forskning och undervisning.

- Konkurrensen är stenhård i dagens läge, säger Djupsund.

Nygren-Landgärds blir vicerektor för Åbo Akademi

Den nuvarande rektorn i Vasa, professor Christina Nygren-Landgärds, avancerar till vicerektor för Åbo Akademi med särskilt ansvar för utbildningsfrågor. Hon kommer att flytta till Åbo.

- Jag tycker att det är en bra lösning. I Åbo är jag närmare rektorn, säger Nygren-Landgärds.

Nygren-Landgärds tycker att Vasa vinner på att få en rektor som enbart är rektor för Vasa utan att samtidigt vara pro rektor för Åbo Akademi, vilket hon har varit.

- Folk har inte vetat om jag talar för Vasa eller för hela Åbo Akademi. Det blir tydligare så här och bättre att rektorn kan fokusera på sitt uppdrag, säger Nygren-Landgärds.

Som dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier har man valt professor Petri Salo. I Vasa finns också två andra fakulteter representerade, fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi och fakulteten för naturvetenskaper och teknik.

Vasas ställning ohotad

I och med den nya organisationen kommer Vasa att ha tre representanter med god inblick i Vasa som verksamhetsort i ledningsgruppen.

- Jag tror att vi står oss minst lika starka som vi har gjort tidigare, säger Djupsund.

Djupsund säger att han känner att han har personalens stöd. Personalens stöd för den nya organisationsmodellen är enligt Djupsund inte lika stort.

- Det är både och. Vi ska inte börja bena i det. Nu fokuserar vi på jobbet, säger Djupsund.

Läs också:
Ny ledning för Åbo akademi