Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundar skyddar noshörningar mot tjuvskyttar

Från 2014
Uppdaterad 12.01.2015 20:49.
Yle Nyheter TV-nytt: Kampen mot tjuvjakt trappas upp - Spela upp på Arenan

Tjuvjakten på noshörningar i Sydafrika slår nya rekord varje år. Nu försöker man intensifiera jakten på tjuvskyttar med hjälp av hundar.

Utrotningshotade

I 60 miljoner år har den nu utrotningshotade noshörningen vandrat omkring på jorden. För 20 miljoner år sen fanns det hela 30 noshörningsarter. Nu finns det bara fem arter kvar.

- Trubbnoshörning : Cirka 20 000, 80 % av de vilda trubbnoshörningarna finns i Sydafrika. Den största noshörningsarten. Klassas som nära utrotningshotad.
- Spetsnoshörning: Cirka 5 000, varav ett par tusen i Sydafrika. Klassas som akut utrotningshotad.
- Javanoshörning: Endast cirka 50, på ön Java i Indonesien. Har tidigare också funnits i Vietnam. Klassas som akut utrotningshotad.
- Sumatranoshörning: Mellan 100 och 300, i Malaysia, på Borneo och Sumatra. Klassas som akut utrotningshotad.
- Indisk noshörning: Cirka 2 900, i Indien och Nepal. Tack vare skyddsåtgärder har beståndet ökat från 600 individer för 40 år sedan. Klassas som sårbar.

Källa: WWF

Sedan år 2010 har det årliga antalet dödade djur trefaldigats. Snart dödas det fler noshörningar än det föds i Sydafrika. Varje dag dödas i snitt tre djur. Det blir över tusen dödade djur per år.

Noshöringarna dödas för sina horns skull. Pulveriserade horn är eftertraktad smuggelvara framförallt i Asien, där man tror att ämnet har undergörande medicinska effekter mot till exempel cancer och för att kurera baksmälla.

Tungt beväpnade tjuvskyttar förser internationella syndikat med dyrgriparna, som ofta förs vidare till Vietnam och andra asiatiska länder.

Goda råd dyra

Den världsberömda Kruger nationalparken gör vad den kan för att skydda noshörningarna, men övervakningssystemen och parkvakterna verkar inte räcka till. Därför finns det till och med planer på att flytta en del av djuren till andra parker, som är svårare att komma åt för tjuvskyttarna.

Parkvakterna är ofta hjälplösa inför tjuvskyttarna, som gärna slår till i nattens mörker. Noshörningarna har rätt dålig syn och är lätta offer under natten. De skrupelfria tjuvskyttarna är inget att leka med.

- Vi hamnar ofta mellan noshörningen och tjuvskytten, säger Lawrence Baloj, som har jobbat som parkvakt i 20 år.

Hundar utmärkta i jakten på skyttar

I Sydafrika har man börjat använda hundar i jakten på tjuvskyttar. De både spårar skyttarna och går till attack. Resultaten har varit så goda att de största optimisterna vågar hoppas på att äntligen få övertaget i kampen mot tjuvjakten.

- Hundarna är ovärderliga tack vare sitt utmärkta luktsinne och så är de bra på att ta sig fram också i lite svårare terräng, säger Wilhelm Hendrick Holsthyzen, som är vd för K9 Security Solutions.

Belgiska vallhundar hör till favoritraserna för ändamålet. Också schäferhundar är till stor nytta, men de är inte lika uthålliga på den sydafrikanska savannen.