Fotograf i krisens Grekland
För några år sedan kunde man inte öppna en tidning utan att läsa om krisen i Grekland. Trots att vi inte läser om det varje dag så fortsätter krisen och ännu syns ingen lösning. På huvudstaden Atens gator demonstrerar greker och flyktingar för ett bättre Grekland. Mitt i allt det är Erik Åhman, dokumentärfotograf från Vörå.
Anarkister tågade genom Helsingfors och demonstrerade på Finlands självständighetsdag, de förstörde skyltfönster och backspeglar på bilar. Samma kväll protesterade anarkister i Aten. Molotov cocktails haglade ner över polisen. Erik Åhman var mitt bland demonstranterna med sin kamera.

Myteriet: Erik Åhman, dokumentärfotograf i Grekland
– Det är väl en självbevarelsedrift att man är rädd ibland, men egentligen är jag inte rädd, mest fokuserad. Det gäller att känna rätt människor, ha någon på sin sida som håller koll på läget. I det här fallet är jag mer rädd för poliserna än för demonstranterna. Den grekiska polisen har alltid varit väldigt hård mot fotografer, det händer att de slår sönder kameror och folk blir misshandlade utan anledning, säger Erik Åhman.
Solidaritet för hungerstrejkande anarkist
Demonstrationerna den sjätte december i Aten bröt ut på årsdagen av ett uppmärksammat mord, då den grekiska polisen år 2008 sköt ihjäl den 15-årige pojken Alexis Grigoropoulos. Alexis dog i armarna på sin bäste vän, Nikos Romanos, som efter det radikaliserades och blev en av anarkisternas frontfigurer. Romanos sitter i fängelse just nu och avslutade i går sin 31 dagar långa hungerstrejk efter att det grekiska parlamentet accepterat hans krav på att få studera, en lagstadgad rättighett som han har förnekats.
– Demonstrationerna i lördags stödde Romanos hungerstrejk. Många har befarat att situationen skulle urarta men så kanske inte blir fallet nu när myndigheterna gick med på kraven, säger Åhman.
Om jag kan visa hur det är här, hur vanliga människors liv ser ut på gatan kanske man kan ta bättre beslut själv och se verkligheten klarare."
Hungerstrejk även bland flyktingar
Romanos är inte den enda som hungerstrejkat. På gatan utanför det grekiska parlamentet i Aten sitter närmare 300 hundra syriska flyktingar och tältar. Det är både kvinnor och barn och de har under sommaren bott på gatorna i Aten.
– De kräver att få tillstånd att resa till andra länder, politisk asyl, tak över huvudet och att bli behandlade som flyktingar borde bli behandlade.
Symbol för Europas framtid
Sen i våras håller Erik Åhman på med sina projekt om migration och det politiska läget i Grekland
– Det är väldigt intressant vad som händer här. Det är en symbol för vad resten av Europa har för utmaningar i framtiden. I Grekland har det kommit upp till ytan i och med den ekonomiska krisen men samma saker är på gång i Spanien och Frankrike. Det är bra att vara i händelsernas centrum redan nu och utbilda sig i vad som är på väg, säger Åhman om sitt val att dokumentera Grekland.
Läget i Grekland efter krisen är illa, men värst är det för flyktingarna. Landet har ett invånarantal på elva miljoner och man uppskattar att cirka en miljon människor bor utan tillstånd i landet.
– Grekland har blivit en buffertzon för flyktingar som söker ett bättre liv i Europa.
De andra länderna i Europa är nöjda att Grekland håller sina gränser stängda så att flyktingarna inte kan ta sig vidare. Men situationen här har blivit väldigt svår.
Viktigt att förstå
Samtidigt som Erik Åhman jobbar på sina fotoprojekt är det också en personlig resa.
– Jag vill förstå hur ett samhälle fungerar som har de problem som finns här. Det är viktigt att vi förstår att det inte alltid ser ut som det gör i Finland. Speciellt när det gäller flyktingfrågan, det är hela Europas ansvar, inte bara Greklands, för det är omöjligt för dem att ta emot så här många flyktingar. Om jag kan visa hur det är här, hur vanliga människors liv ser ut på gatan kanske man kan ta bättre beslut själv och se verkligheten klarare.