Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Det är trendigt att festknarka"

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 16:55.
En skugga mot en vägg
Bildtext Det är allmänt att använda droger och de är lätta att få tag på.
Bild: Yle/Arja Lento

Partydrogerna är en del av Helsingfors nattliv och lätta att få tag på på nattklubbarna. Yle Huvudstadsregionen har träffat en helsingforsare som knarkar för att festen ska bli lite roligare.

- Mina vänner har alltid sagt till mig att jag inte ska prova så det var inte som att de skulle ha trugat det på mig. Men på en födelsedagsfest för några år sedan så tog alla och jag tänkte: strunt samma, jag provar också. Det var en sjukt rolig kväll. Så här i efterhand tror jag att kvällen skulle ha varit lika kul utan den där ecstasyn som jag tog.

Användningen av ecstasy har ökat

Enligt polisen har framför allt användningen av ecstacy ökat på Helsingfors nattklubbar.

- Just nu är det väldigt vanligt med ecstasy i huvudstadsregionen, speciellt i Helsingfors centrum och i Helsingfors nattklubbar, säger kriminalkommissarie Jarmo Keskitalo på Helsingfors narkotikarotel.

Polisen stöter på ecstacy så gott som varje dag i bilar, lägenheter och på gatan. Användningen av ecstacy har ökat under hela 2000-talet, men enligt Keskitalo verkar det som att drogen under de senaste två till tre åren har blivit ännu vanligare.

Det var första gången Kalle, som egentligen heter något annat, använde partydroger. I dag är han 28 år gammal och bor i en lägenhet i centrum av Helsingfors. Han är utbildad, har ett arbete, ser fräsch ut och sällskapar.

Kalle, som kommer från en helt vanlig medelklassfamilj, tycker om att festa och när han festar dricker han oftast. Och ibland, när han känner för det, använder han droger.

Vanliga medelklassmänniskor gör det

Kalle tar emot mig i sin lägenhet en kväll i november. Vi sätter oss vid bordet i det stora köket och han bjuder mig på kaffe.

Han berättar att det är allmänt att folk festknarkar.

- Jag känner en hel del helt vanliga medelklassmänniskor som använder partydroger, berättar han med en axelryckning.

Själv gör han det då och då. Inte allt för ofta enligt honom själv.

- Kanske en gång i månaden, säger han och förklarar att folk använder droger när de festar, på veckosluten.

- De som jag känner knarkar inte på måndagar. Det kanske man gör någonstans i förorten, men det är antagligen människor som annars också har det svårt eller är mer eller mindre utslagna. Här i stan knarkar man när man festar.

Så vi snackar inte om folk med svåra sociala problem?

- Nej, det är vanliga medelklassmänniskor med studier eller arbete. Varken någon som det går väldigt dåligt för eller någon som det går superbra för. Helt vanliga människor.

Har man ögonen öppna så är det inte svårt. Man kollar lite vad som händer i toaletthörnen och så vidare.

Varför använder så många av dina bekanta partydroger?

- Säkert för att det är mode. Det är trendigt att prova på partydroger. Det är lite Flow-festivalvibbar över det hela. Man drar på stadsfestival och så knarkar man. Eller så drar man till någon undergroundklubb, lyssnar på så kallad bra musik och knarkar, förklarar Kalle.

Varför använder du själv droger?

- Jag gör det väl för att ha lite roligare. När alla andra tar så tar jag också. Och så orkar jag festa lite längre, berättar han.

nattclub
Bild: sxc.hu

Drogerna flödar på nattklubbarna

Kalle menar att det förekommer partydroger på vilken större nattklubb som helst i stan.

-Det är klubbar vars kunder är mellan arton och trettio år gamla. Och klubbarna väljer att se mellan fingrarna. De som snortar eller sväljer tabletter är fortfarande viktiga kunder, fastän de köper mindre sprit. Krogarna skulle såklart hellre vilja sälja sprit, men alla kunder behövs eftersom konkurrensen mellan nattklubbarna är stenhård.

Vilka är partydrogerna?

- Amfetamin, ecstasy, mdma. De yngre tar lakka (lakton, red.anm.). Det är droger för typ artonåringar. Det är väl lösningsmedel som man häller i läsk eller öl och det är farligt. Jag har sett två artonåringar som legat på gatan helt medvetslösa för att de har överdoserat på lakka. Sedan kom ambulansen efter dem, förklarar Kalle och skakar på huvudet.

Själv skulle Kalle aldrig prova på lakka.

- Jag vet inte om de där artonåringarna på riktigt fattar hur farligt det är. Tydligen ska mängden vara jätteliten och det förstår inte alla.

Lätt att få tag på droger

Kalle tycker inte att det är svårt att få tag på partydroger. Inte om man har lite koll och erfarenhet.

- Om man går runt på stan så känner man säkert igen någon som kan sälja. Om någon ser ut som att hen tagit lite knark är det bara att gå fram och fråga. Och på nattklubbar hittar man ganska lätt den där personen som har droger.

Det är inte svårt på nattklubbar då?

- Har man ögonen öppna så är det inte svårt. Man kollar lite vad som händer i toaletthörnen och så vidare.

Vet man vad man får?

- Folk vet inte vad de tar. Inte jag själv heller. Om någon säger att det är ecstasy så fattar man kanske att det ska vara ett piller. Men man vet inte något mer. Man pratar inte mycket om partydroger, vilka de är, hur de ser ut och hurdan inverkan de har på en.

Prata om drogerna som finns där ute

Kalle tycker att man borde informera och prata mer om drogerna som finns där ute.

- Det kan vara ganska farligt om någon köper knark och använder det fel. Konsekvenserna kan vara förödande. Som händelsen på hotell Glo för några år sedan. Där fanns människor som trodde att de snortade kokain och så var det heroin i stället och en dog.

Är du rädd för att ta någonting som kan vara förödande?

- Jag borde tänka mera på det, men nej. Jag använder sällan droger och tänker inte riktigt på att någonting kan hända mig.

Är risken stor att människor som du hamnar i fördärvet?

- Jag tror att risken alltid finns. Man knarkar inte öppet utan i smyg. Och om ens arbetsgivare får nys om det så får man sparken och sedan vet man inte vad som händer.

Kalle anser att den avslappnade attityden till partydroger kan vara problematisk.

- Folk har ett samvete. Det vill jag tro i varje fall. Morgonen efter tänker de förhoppningsvis att de inte borde ha tagit droger. Själv gör jag det. Jag funderar på om det var värt det? För man kan ha roligt annars också, säger Kalle.

Artikeln är en del av Yle Huvudstadsregionens granskning #knarkpåkrogen.