Pressylta på grishuvud och lägg
Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan.
Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Pressyltan serveras lämpligen med Pauls julbröd med aprikoser.
Pressylta på grishuvud och lägg
Mängd: 8 personer
Tillagningstid: 170 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
- 700 gram (g) svål
- 1.5 kilogram (kg) bogfläsk
- 1.5 gram (g) fläsklägg på ben
- 1 st morot - skivad (buljong)
- 1 st lök - finhackad (buljong)
- 2 st lagerblad - (buljong)
- 1 st fänkål - (buljong)
- 3 matsked (msk) salt - (buljong)
- 1 tesked (tsk) fänkålsfrön - mortlade
- 3 st rosmarin - kvistar, finhackad
- 6 st gelatinblad - blötlagda
Instruktioner

Lägg fläsklägg, bogfläsk och svål i en stor kastrull. Täck med vatten och tillsätt grönsaker och salt. Sjud under lock i 1-2 h tills köttet och svålen är mör. Skumma noga under tiden.
Blöttlägg en handduk/silduk och vrid ur noga. Detta gör man för att inte svålen skall fastna i handduken.
Lägg handduken i en skål med rund botten. Lägg svålen i skålen och fördela i botten och längs kanter. Varva svål, kött, kryddor och blötlagd gelatin. Fyll upp och knyt sedan ihop handduk till en boll.
Lägg en tallrik i botten av kastrull med buljong och ställ syltan på den. Sjud i 15-20 minuter väldigt försiktigt.
Lyft och lägg i press i samma bunke helst över natten.
Tag ut och skär i fina skivor. Servera med god senap och julbröd.
PS. Servera gärna pressyltan tillsammans med Pauls julbröd med aprikoser.