Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Generalstrejk och protester lamslog Italien

Från 2014
Demonstranter och polis drabbar samman i Turin.

I Italien lamslogs stora delar av samhällsfunktionerna genom fredagens generalstrejk. Tre fackförbund hade kallat till en åtta timmar lång strejk för att protestera mot center-vänsterregeringens arbetsreform, som de anser att hotar de anställdas rättigheter.

Hundratals flyg ställdes in, tåg- och lokaltrafiken låg nere, och förvaltning och hälsovård fungerade bara i begränsad omfattning.

Tiotusentals fackligt aktiva tågade ut på gatorna runtom i Italien under parollen "Così non va!" - Det här går inte! I Milano och Turin drabbade polis samman med demonstranter som kastade smällare och andra föremål, och ett antal personer greps.

Det var den första generalstrejken sedan premiärminister Matteo Renzis center-vänsterregering tillträdde i årets början. Den 39-årige Renzi, som i början hälsades som en frisk fläkt, har snabbt förlorat popularitet. Hans motståndare jämför honom med Pinocchio, och ballonger och plakat med Renzis anletsdrag, men med tämligen utdragen näsa, var ett markant inslag under dagens manifestationer.

Fackets ilska riktar sig mot den arbetsreform som parlamentet antog förra veckan. Lagen gör det lättare att anställa och säga upp folk, och företag behöver inte längre betala stora ersättningar till uppsagda, speciellt inte sådana som endast jobbat en kort tid.

Syftet med reformen är att få ut mer arbetslösa på arbetsmarknaden, inte minst ungdomar. Arbetslösheten bland unga italienare mellan 15 och 25 år ligger på över 43 procent.

Enligt fackförbunden gynnas sysselsättningen inte av att uppsägningar underlättas. Facken motsätter sig också regeringens nedskärningar, som de anser att i oskäligt hög grad drabbar de lågavlönade.

Generalstrejken hade utlysts av Italiens största fackförbund, det vänsterorienterade CGIL och de båda mindre förbunden UIL (också vänster-) och UGL (högersinnat). Landets näststörsta fackförbund, det katolska CISL, deltog inte i strejken och kallade den kontraproduktiv.

"Respekt för protesterna"

Facket och den politiska vänstern har nära band i Italien. Det har väckt förtrytelse då Matteo Renzi hånat fackförbunden och liknat dem vid dinosaurier som saknar funktion i dagens värld. Han har struntat i att förhandla med dem om sin ekonomiska politik.

- Om facket vill förhandla, ska de se till att bli invalda i parlamentet, sa Renzi i november.

I sin enda kommentar till dagens generalstrejk anslog han en försonligare ton.

- Vi har stor respekt för protesterna, även om jag inte kan hålla med om orsakerna till den. Jag önskar alla som jobbar arbetsglädje, och alla som strejkar lycka till, sa premiärministern på torsdagen.

Även i Renzis eget parti PD är arbetsreformen omtvistad, och politiker ur partiet deltog i dagens manifestationer.

För Renzi är reformen alltmer en ödesfråga. Om arbetsmarknaden börjar fungera och produktionen tar fart, kan han säkert få de starka fackförbunden på sin sida. Om resultaten däremot uteblir, kan hans tid vid makten bli kortvarig.