Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska statsledningens mobiler i farozonen

Från 2014
Stortinget i Oslo vid Nordiska Rådets session 2007
Bildtext Stortinget i Oslo.
Bild: Magnus Fröderberg/norden.org

Det finns troligen avancerad övervakningsutrustning av okänt ursprung i närheten av Norges statsledning, rapporterade tidningen Aftenposten på lördagen.

Falska mobilbasstationer som kan användas för avlyssning och lokalisering av mobiler finns högst sannolikt i närheten av Stortinget, statsministens kontor och flera ministeriebyggnader, uppger tidningen.

De fysiska apparaterna har tidningen dock inte hittat. Likaså är det oklart vem som kan tänkas ligga bakom.

Aftenposten hittade indikationer på utrustningen med hjälp av två säkerhetsföretag i it-branschen och har informerat de norska säkerhetsmyndigheterna som inlett egna efterforskningar.

Den utrustning Aftenposten misstänker att det rör sig om får inte säljas till privatpersoner i Norge. Det är frågan om så kallade IMSI-cathers som snappar upp trafiken mellan mobiler och deras basstationer.

Säkerhetsmyndigheten NSM framhåller att det tekniskt kan bli mycket svårt att hitta sådana apparater.

IMSI-catchers har använts av myndigheter i många länder i flera år i jakten på kriminella, men utrustningen används också av brottslingar själva, av nyfikna privatpersoner och för regelrätt spioneri.

Enligt dokument som den amerikanska avslöjaren Edward Snowden läckte använde den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA bland annat IMSI-catchers för att övervaka mobiler på olika håll i världen.

Diskussion om artikeln