Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ida-Maria Björkqvist: Heja Mammat!

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Redaktör Ida-Maria Björkqvist
Bildtext Ida-Maria Björkqvist
Bild: Yle/Amanda Bieber

- Jag lagar en stor kastrull ärtsoppa så får den som vill komma hem till mig och äta. Jag ska ju ändå laga mat åt oss, säger hon med en axelryckning.

Hon är en av nästan 700 mammor i Karleby som bildar nätverket "Mammat" på Facebook. Det började som en diskussionsgrupp för hemmamammor och håller nu på att bli en folkrörelse. Namnet är Nödkaffe.

På ett par, tre veckor har närmare 70 Nödkaffe-grupper bildats runtom i landet. Nätverk av mammor som ställer upp för varandra i vardagen.

Nödkaffe är både vackert och nödvändigt. Målet är, som initiativtagaren Annika Mäkelä i Karleby säger, är att skapa en kultur där det är okej att be om hjälp.

Hon träffar precis rätt. Finländarna ska veta att det inte är någon skam att be om hjälp.

Men Nödkaffe är också vackert för att det är ett tecken på flera andra saker.

För det första verkar det finnas en enorm vilja att hjälpa. Tiotals har svarat genast någon satt ut ett nödrop på Facebook. Nu finns en kanal att hjälpa enkelt. Man binder sig inte till något, man bara hänger på Facebook som man annars också gör.

För det andra händer något då man hjälper andra. Fokus flyttas från de egna problemen.

För det tredje tyder Nödkaffe-fenomenet på att dagens unga visst vill bygga ett civilsamhälle. De skapar starka nätverk, engagerar sig och känner med varandra.

Och för det fjärde, tack och lov: Facebook kan användas för annat än att visa nya gardiner och kattungar.

I Karleby och på 70 andra orter i Finland knyts nu nya kontakter i rasande fart. Kvinnor som aldrig tidigare har träffats dricker kaffe, ordnar knytkalas, matar varandras barn, uppmuntrar varandra, lånar en axel att gråta mot och diskuterar allt från sömnsvårigheter till smink och relationer.

Hoppas bara att papporna hittar något liknande. Inte exakt samma sak, men något som inspirerar dem. Säkert vill också de vara en aktiv del i familjelivet och samhällsbygget.

Läs också: Småbarnsföräldrar hjälper varandra i Karleby