Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodig dag i Afghanistan

Från 2014
Uppdaterad 13.12.2014 16:16.
Två amerikanska soldater dog i en vägbomb i Bagram i Afghanistan den 12 december 2014.
Bildtext Afghanska säkerhetsmyndigheter nära platsen där två amerikanska soldater dödades av en vägbomb den 12 december.

Talibanattacker mot både afghanska minröjningsarbetare och soldater krävde många dödsoffer på lördagen. Talibaner utmanar de afghanska säkerhetsstyrorna nu inför årsskiftet då Nato avslutar sitt stridande uppdrag i landet.

På lördag eftermiddag uppgav det afghanska inrikesministeriet att åtminstone sex afghanska soldater hade dödats och många fler sårats då en buss med soldater sprängdes i luften av en självmordsbombare. Många av offren ska ha varit officerare. Attentatet skedde i en förort sydväst om huvudstaden Kabul.

Tidigare på dagen sköt talibaner ihjäl åtminstone 12 minröjningsarbetare i Helmand-provinsen, i södra Afghanistan. Också där skadades ett dussintal människor i attacken.

Afghanistan är ett av världens mest minerade länder efter decennier av krig. Minröjare har ofta utsatts för attacker av talibaner.

I morse sköts en tjänsteman vid Högsta domstolen i Kabul ihjäl då han lämnade sitt hem i Kabul. Talibaner har tagit på sig också det mordet.

Oro för allt värre våldsspiral

Sent igår kväll dödades också två amerikanska soldater av en vägbomb nära den amerikanska flygbasen Bagram, norr om Kabul. 65 utländska soldater har dödats i Afghanistan i år. 50 av dem amerikaner.

De afghanska förlusterna är mycket större. Uppemot 5 000 afghanska poliser och soldater har dödats i olika attacker i år. Redan under årets första sex månader hade också 1 500 civila dödats i Afghanistan.

Talibaner utmanar de afghanska säkerhetsstyrkorna i tilltagande grad inför årsskiftet, då Nato officiellt avslutar sitt stridande uppdrag i landet.

Det har ökat oron för en allt värre våldsspiral i Afghanistan, då det är tänkt att de afghanska säkerhetsstyrkorna efter det ska klara sig så gott som utan hjälp från Nato-styrkor.