Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredliga demonstrationer mot polisvåld i USA

Från 2014
Uppdaterad 14.12.2014 16:08.
Demonstration mot polisvåld i New York
Bildtext En brokig skara demonstrerade i centrala New York.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Tiotusentals människor deltog på lördagen i protestmarscher mot polisvåld runtom i USA i det som arrangörerna kallade ”den nationella dagen för motstånd”.

Demonstrationerna var de största sedan amerikanska poliser i höst dödat obeväpnade svarta män i Ferguson, New York och Cleveland. Protestmarscherna förlöpte fredligt, även om polisen i Boston grep 23 människor som försökte blockera en motorväg.

Marschen i New York samlade enligt uppgift 20 000 - 30 000 demonstranter.

Jurybesluten att inte åtala de poliser som dödade Michael Brown i Ferguson och Eric Garner i New York har lett till att poliskårens behandling av minoriteter har varit på agendan de senaste veckorna i USA.

- Vi kommer att fortsätta att belysa Michael Brown och de övriga offren. Det enda sättet att bli av med kackerlackor är att ha lamporna tända, sade baptistpastorn Al Sharpton som arrangerade marschen i Washington.

Sharpton uppmanade kongressen att stifta lagar som skulle tillåta federala åklagare att ta över fall som involverar polisvåld.

Släktingar till Michael Brown, Eric Garner, Akai Gurley, som sköts ihjäl av poliser i Brooklyn, och Trayvon Martin, som dödades år 2012 av en väktare i Florida, deltog i demonstrationerna i Washington.

- Vilket hav av människor! Om de ser detta och inte får en förändring till stånd, vet jag inte vad vi ska göra, sade Michael Browns mor Lesley McSpadden.

Omkring 50 000 människor deltog i demonstrationen i Washington.