Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Shinzo Abe vann valet i Japan

Från 2014
Uppdaterad 15.12.2014 10:40.
Shinzo Abe på ett valmöte i Tokyo dagen innan valet den 14 december 2014.
Bildtext Shinzo Abe omvald i Japan
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

I Japan visar vallokalsundersökningar att söndagens nyval ger den sittande premiärministern Shinzo Abe och hans styrande koalition en bred valseger och nya möjligheter att stimulera ekonomin.

Söndagens nyval ser ut att ha gett premiärminister Shinzo Abe, hans konservativa LDP-parti och koalitionspartnern Komeito en promenadseger. Resultatet var väntat.

Vallokalsundersökningar pekar på att Abe och hans block har fått mellan 328 och 333 platser av totalt 475 platser i underhuset.

Nyvalet utlystes bland annat för att Abe vill vinna ett större mandat för sin ekonomiska reformplan "Abenomics".

Han ser nu ut att få två tredjedelarsmajoritet för sin koalition i parlamentets andra kammare och det skulle ge honom möjlighet att köra över första kammaren och genomdriva sin ekonomiska politik.

Enligt politiska bedömare beror det tydliga valresultatet främst på lågt valdeltagande, oentusiasm bland väljarna och en svag och splittrad opposition.

Politiskt kapital för reformer

Premiärminister Abes övertygande valseger ger honom det nödvändiga politiska kapitalet att genomföra sina utlovade ekonomiska reformer.

Japan har den senaste tiden varje år fått lov att bilda en ny regering men Abes liberaldemokrater LDP bröt den trenden med sin första jordskredsseger för två år sen. Det har gett Abe segervittring inför nyvalet.

- Japan måste komma ut ur den deflation som landet har lidit av de senaste 15 åren. Vi måste gripa den här chansen, lovade Abe väljarna i sin valreklam.

Japan är världens tredje starkaste ekonomi men har redan i två decennier underpresterat till stor del just p.g.a. den utdragna deflationen med fallande priser när penningmängden minskat. Det har gjort att penningvärdet har ökat.

Shinzo Abe vill nu gå vidare med sina ekonomiska reformer som han kallar "Abenomics" eller ”Abenomi” på svenska.

Genom att lätta på penningpolitiken och satsa på finanspolitiska stimulansåtgärder har den smärtsamt höga yenen sjunkit till sitt sjuårslägsta värde.

Den japanska exportindustrin tävlar nu om att skriva upp sina vinstprognoser.

Den expansiva penningpolitiken har fått kurserna på Tokyobörsen att göra dramatiska glädjeskutt och nå nya höjder.

Priserna har också börjat stiga vilket Abe ser som bevis på en kommande ekonomisk tillväxt med nya jobb och löneökningar.

Recession med börsuppsving

Med sin nya supermajoritet har premiärminister Abes liberaldemokrater fått en förlängd fullmakt på ytterligare fyra år att stärka "Abenomin" tillsammans med den lilla koalitionspartnern Komeito.

Men nya BNP-siffror visar att Japan har fallit tillbaka i en recession med två kvartal av negativ tillväxt.

Det var för att bryta den trenden och fördröja den föregående regeringens beslut att nästa år höja omsättningsskatten till 10 procent som Abe utlyste nyvalet.

Ekonomerna anser att den föregående regeringens beslut att nu i april höja den japanska konsumtionsskatten från 5 till 8 procent fick konsumtionen och ekonomin att rasa. Det var så man försökte stävja den enorma offentliga skulden.

Massiva skulder

Analytikerna säger att det historiskt låga valdeltagandet på omkring 35 procent kan få marknaden att tveka om väljarna alls är övertygade om Abes ekonomiska politik. Det kan dämpa ivern på Tokyobörsen efter Nikkei-indexets uppsving på över 10 procent sedan årsskiftet.

Japan är också fortfarande världens överlägset mest skuldsatta ekonomi.

Den offentliga skulden uppgår till hisnande 220 procent av BNP vilket gör att Japan är nästan fyra gånger så skuldsatt som Finland. Japan är därmed klart mer skuldsatt än sorgebarnet Grekland inom euroområdet.

Japan kämpar också med eftervården av naturkatastroferna med jordbävningen och tsunamin samt kärnkraftshaveriet år 2011.

Läs mera om nyvalet i Japan: Val avfärdas som onödigt i Japan