Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lättläst på livsmedelsförpackningarna

Från 2014
Tom och Martina Blomqvist läser på förpackningarna i en matbutik.
Bildtext Tom och Martina Blomqvist säger att de inte läser överdrivet noga på förpackningarna, men de brukar kolla innehållet nu och då och speciellt hålla utkik efter tillsatsämnen.
Bild: Yle/ Johanna Modig

Snart behöver man inte längre ta med sig förstoringsglaset när man åker till matbutiken. En EU-förordning kräver mer lättläst information på livsmedelsförpackningarna. Bland annat ska texten bli större och allergiframkallande ämnen ska skrivas ut tydligare.

En hylla med livsmedel i en matbutik
Bildtext Den som har känt sig förvirrad vid butikshyllorna ska nu lättare kunna se vad de olika produkterna innehåller.
Bild: Yle/ Johanna Modig

Informationen på livsmedelsförpackningarna ska vara lätt att få syn på, lätt att läsa och lätt att förstå, skriver Livsmedelssäkerhetsverket Evira om det nya direktiv som trädde i kraft på söndagen.

Det innebär bland annat att all förpackningstext måste ha bokstäver som är minst 1,2 millimeter höga. Texten får heller inte stå på en svårläst bakgrund. Det här har hittills varit ett problem, säger Tom och Martina Blomqvist som handlar mat i en butik i Esbo.

– Vissa svåra bakgrundsfärger har ibland gjort det omöjligt att läsa texten på förpackningen, säger Tom Blomqvist.

– Texten är nog ganska liten, speciellt när man själv börjar komma i den åldern att man behöver läsglasögon för att kunna läsa den. Å andra sidan kan ett krav på större text också leda till större förpackningar, vilket kan ge dyrare produkter som dessutom inte är lika miljövänliga som tidigare, säger Martina Blomqvist.

Tydligt för allergiker

En förpackning med karelska piroger
Bildtext På den här förpackningen med karelska piroger kan man se hur allergiframkallande ämnen är skrivna med fet stil, till exempel vete, mjölk och smör.
Bild: Yle/ Johanna Modig

En annan förändring är att en del vanliga allergiframkallande ämnen, som ägg och nötter, ska märkas ut så att de tydligt skiljer sig från den övriga texten.

– Förpackningarna har redan blivit mycket bättre med åren, säger Martina Blomqvist. Vi har inga allergier i familjen, men till exempel har en del av barnens kompisar varit allergiska och då har vi kollat upp produktinnehållet. Jag har blivit förvånad över hur mycket saker det finns i vissa livsmedel som man inte alls hade räknat med.

Från och med april 2015 måste även restauranger och matsalar kunna ange allergiframkallande ämnen i oförpackade livsmedel. Den här informationen kan ändå ges muntligt.

Nötter i en butikshylla
Bildtext Nötter är ett av de allergiframkallande ämnen som ska skrivas ut tydligare.
Bild: Yle/ Johanna Modig

Näringsdeklarationen blir obligatorisk

Om två år blir det också obligatoriskt med en näringsdeklaration på förpackningarna, som berättar hur mycket energi eller näringsämnen en produkt innehåller per hundra gram eller milliliter. Det hjälper kunden att snabbt se till exempel hur mycket salt, socker, proteiner eller fetter det finns i olika produkter, för att på så sätt lätt kunna välja det alternativ som passar det egna näringsbehovet bäst. Många tillverkare har redan infört det här på sina förpackningar.

Eviras webbsidor kan du se hur de nya förpackningarna ser ut (på finska).

Diskussion om artikeln