Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW: Auktoritära tendenser i Ryssland

Från 2014
Kreml i Moskva

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland förändrats till oigenkännlighet de senaste tio åren.

– Jag är besviken över det Ryssland jag ser i dag, med den striktaste kontrollen sedan Sovjettiden och en samhällsdebatt som saknar kritiska röster, säger Kenneth Roth som leder människorättsorganisationen Human Rights Watch. Senast han gav en presskonferens i Moskva var år 2005.

Officiellt anser Human Rights Watch att det finns alltför många tecken på att Ryssland håller på att förvandlas till en auktoritär regim.

– Rättigheter och friheter har degraderat rejält sedan Vladimir Putin kom tillbaka till Kreml år 2012, säger Roth.

Human Rights Watch lyfter särskilt fram oberoende grupper som arbetar för mänskliga rättigheter. Först införde myndigheterna oerhört stränga byråkratiska krav, sen har man försökt stämpla dem som utländska agenter.

– Några organisationer har redan tvingats sluta, andra kämpar för att överleva, konstaterar Roth. Sjutton organisationer har redan klassats som utländska agenter, tiotals andra sitter i ständiga domstolsförhandlingar där man försöker överklaga åtal från åklagaren.

Förra veckan meddelade president Putin att Ryssland kommer att utveckla sin egen juridiska bas för mänskliga rättigheter och att man vill grunda egna ryska människorättsorganisationer.

Även Human Rights Watch har problem i Ryssland. Senast i går fick organisationens medlemmar i Tjetjenien problem med myndigheterna. Enligt HRW stormade poliser den lägenhet i huvudstaden Groznyj som organisationen hyr. Enligt en talesman konfiskerades mobiltelefoner och kameror. Den lokala polisen tillbakavisar alla anklagelser.

Human Rights Watch kritiserar även de ryska myndigheterna för att de allt oftare tar till diskriminerande åtgärder. Man nämner särskilt lagen som förbjuder så kallad homosexuell propaganda bland minderåriga. En lag som har lett till en allt mer aggressiv inställning till hela lgbt-rörelsen. Bara förra veckan sökte fyra ryska lgbt-aktivister om politisk asyl i Tyskland. Human Rights Watch följer noggrant med utvecklingen och publicerar senare idag en ny rapport om sexuella minoriteters situation i Ryssland.

Det enda positiva i Ryssland som Kenneth Roth kunde upptäcka efter tio års frånvaro är att de ryska myndigheterna nu arbetar aktivt med att underlätta vardagen för rörelsehindrade personer.

– Utan livskraftiga organisationer för mänskliga rättigheter och utan kritiska röster i samhällsdebatten är det omöjligt att stå emot auktoritära tendenser, konstaterade Roth.