Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Miljoner fattas från Arcadas hallprojekt

Från 2014
Uppdaterad 15.12.2014 10:45.
Arcadahallen sedd från Byholmsgränden
Bildtext Så ser den planerade hallen ut sedd från Byholmsgränden.
Bild: Stefan Ahlman arkitektbyrå

Helsingfors stad ser nu ut att bevilja ett lån på 2,9 miljoner euro till Stiftelsen Arcada för byggandet av en idrottshall. Över 2 miljoner euro saknas ändå fortfarande från den sammanlagda byggkostnaden.

Stadsstyrelsen behandlar lånet på måndag och med stor sannolikhet blir det ett ja. Lånet beviljas på 20 år och med en ränta på en halv procent.

Idrottshallen kostar sammanlagt 7,2 miljoner euro att bygga och förutom lånet från staden betalar stiftelsen Arcada 1,3 miljoner euro medan övriga stiftelser och fonder står för den resterande summan på 3 miljoner euro.

- Finaniseringen är ännu inte helt klar. Vi för fortfarande diskussioner med olika parter. Stiftelsen Tre Smeder har lovat stå för 700 000 euro av kostnaderna, säger Henrik Wolff, vd för Stiftelsen Arcadas och rektor för Arcada.

"Hallen måste hyras ut"

Hallen ska byggas bredvid Hermanstads strandväg, söder om Arcadas campusområde. Där ska finnas utrymmen för redskapsgymnastik och bollsport. Hallen kommer också att vara öppen för allmänheten. Det finns också planer på att hyra ut hallen.

- För att projektet ska vara lönsamt måste hallen hyras ut. Vi har redan haft en del diskussioner med lokalsamfundet och friidrottsföreningar, säger Wolff.

Enligt projektplanen är byggstarten i februari nästa år, men på grund av att finansieringen inte ännu är fixad kan den skjutas upp.

- I bästa fall inleds byggandet i februari. Annars skjuts starten upp till hösten, säger Wolff.

I sista hand är det stadsfullmäktige som beviljar lånet. Ärendet behandlas den 14 januari 2015.

Läs också:

Arcada planerar idrottshall