Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

Vi utmanade er - ni använde hjärtat

Från 2014
Uppdaterad 23.12.2014 11:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Att använda hjärtat är att visa hänsyn, sade Ghita på äldreboendet Carl & Carolina i Vasa när hon fick ungt besök av traktens närvårdarstuderande. Just det har vår utmaning till er den senaste månaden gått ut på: att visa omtanke om äldre människor. Gensvaret har varit stort.

I slutet av november gick vi på Yle tillsammans med Röda Korset ut med en utmaning: låt oss tillsammans motarbeta den ensamhet som många äldre människor i vårt land lider av. Hur många som har engagerat sig i kampanjen har varit glädjande att se.

Därför vill vi nu i gengäld ge våra egna löften om hur vi ska ta hänsyn till äldre i vår närhet. Det handlar om större och mindre löften, av vilka vissa går att förverkliga direkt och andra mer på lång sikt. De flesta är små saker för oss, men de kan betyda mycket för en äldre som känner sig ensam.

Om kampanjen Använd hjärtat

Ni lovade att lyssna och hjälpa

Med hjälp av vår löftesgenerator har ni skrivit in många värdefulla löften om samvaro över generationsgränserna. Bland annat så här har ni lovat att ge av er tid åt äldre människor.

"Jag håller fast vid våra kaffestunder med damen som bor under oss."

"Jag hjälper en äldre med datorproblem."

"Jag lyssnar."

"Jag och mina döttrar ska överraskningslussa för döttrarnas mormor & morfar (som är pensionärer) på luciamorgon."

"Jag ska krama lite extra om de äldre som jag känner och har i min närhet."

Ompriotiterar man lite behöver det inte vara svårt att hitta tid för äldre i sin vardag. Hänsyn behöver inte heller handla om stora gester. Ett telefonsamtal eller ett besök kan räcka bra.

Ännu hinner du ge ditt eget löfte i löftesgeneratorn!

Ni delade upplevelser och selfies på Instagram

På taggen #användhjärtat på Instagram finns nu många hjärtvärmande bilder från generationsöverskridande träffar. Vi hoppas bilderna blir ännu fler trots att vår kampanj snart tar slut. Har morfar hört om selfies? Visa honom vad det är och ta en när du kramar honom nästa gång ni ses!

Vid det här laget är evenemangskartan på Svenska.yle.fi/användhjärtat ett lapptäcke av över 250 träffpunkter för äldre och unga på finska och svenska. De flesta av träffarna har redan gått av stapeln och bidragit till fina möten över generationsgränserna.

Vi har tagit del av genomtänkta tillställningar och sett omtänksamma handlingar, som har fört samman unga och äldre på olika sätt. Vi har fått träffa driftiga unga och oförglömliga åldersstigna personer, som har fått nya inblickar i varandras liv.

Vi hoppas att de här träffarna och inblickarna har ökat förståelsen mellan de yngre och äldre generationerna och sporrat till nya vänskaper. Om fler unga nu känner att tröskeln för att ringa farmor eller hälsa på en äldre bekant på ett ålderdomshem är lägre, har kampanjen nått sitt mål. För chansen att umgås med de äldre finns nu, men kanske inte mer i morgon.

Ett stort tack till alla som varit med och använt hjärtat!

X3M-tv: Vi skall inte dö idag - Spela upp på Arenan

Månne famo kan twerka? Frida och Pernilla från Radio X3M står för den medryckande kampanjlåten.