Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flygincidenten: Svenska och danska protester mot Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 15.12.2014 20:01.
Yle Nyheter: Sverige ocg Danmark protesterar mot luftrumskränkningar - Spela upp på Arenan

Den ryska ambassadören i Sverige har kallats till det svenska utrikesdepartemenetet med anledning av flygincidenten söder om Malmö i fredags, det sade Sveriges utrikseminister Margot Wallstöm på väg in till utrikesministermötet i Bryssel i förmiddags.

Också Danmark har kallat upp den den ryska ambassadören i Danmark, berättade den danske utrikesministern Martin Lidegaard .

- Det är helt orimligt att civila liv utsätts för fara och jag hoppas att vi kan nå en överenskommelse med ryssarna om att försöka begränsa den här formen av flygningar, säger Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard.

Att kalla upp ett lands ambassadör till samtal på utrikesministeriet är en skarp tillrättavisning på diplomatspråk som man sällan tar till. Så här sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

- Det är mycket ovanligt att vi kallar upp en ambassadör för samtal. Men vi vill markera att det var olämpligt, vår protest kommer att vara tydlig.

Ser du incidenten som ett misstag eller provokation?

- Vi kommer att ställa dessa frågor till ambassadören det är därför vi har kallat upp honom, säger Margot Wallström till Yle Nyheter.

Det var i fredags som ett ryskt signalspaningsplan passerade ett SAS-plan söder om Malmö. Passagerarplanet var på väg från Köpenhamn till Poznan, i västra Polen då då det ryska militärplanet utan påslagen varningssändare befann sig på kollisionskurs med passagerarplanet.

De ryska militärplanet var mindre än nio kilometer från passagerarplanet.

Tuomioja: Flygreglerna borde ses över

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) väntar på närmare information om vad som egentligen hände i luftrummet söder om Malmö i fredags. Tuomioja hoppas att Sverige och Danmark får klarhet i frågan i diskussionerna med Ryssland.

Tuomioja säger att den militära verksamheten i luftrummet över Östersjön har ökat på sistone och det gäller inte enbart den ryska utan även bland NATO-länderna. Han anser det kan äventyra säkerheten bland civila flygen och att det därför finns behov att se över flygreglerna.

Läs också:
Också finländska civilflyg fick väja
Stubb: oron för civilflygen är verklig