Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Norsen blir "Den läsande skolan"

Från 2014
Ann-Britt Bonns är rektor för "nya" Norsen då grundskolornas årksurser 7-9 i Norsen och Lönkan slås ihop.
Bildtext Ann-Britt Bonns valdes till rektor för den nya Norsen i torsdags
Bild: Yle / Ted Urho

Läskunnighet och läsförståelse ska stå i fokus när Lönkan och Norsen nästa höst bildar den nya Grundskolan Norsen. I "Den läsande skolan" ska biblioteket fungera som skolans hjärta. Det berättar Ann-Britt Bonns, nyvald rektor för den nya skolan.

- Vi vill ta fasta på de oroväckande rapporterna om att våra barn inte läser mera. Läsningen är en förutsättning för skolframgången. Sedan kommer det naturligtvis in nya tekniker och andra sätt att läsa, säger Bonns, och hänvisar till bland annat läsplattor som blir allt vanligare också i skolorna.

Än så länge är det fysiska böcker som gäller för skoleleverna men Bonns konstaterar att de digitala plattformarna är på kommande. Det kommer att föra mycket positivt med sig, tror hon.

- Men det känns som att digitaliseringen kommer hemskt sent till klassrummen och vi känns hopplöst efter. Då tänker jag på att vi har fantastiska lärare i klassrummen, och det kan inga läsplattor ersätta. Jag hoppas att lärarna som den viktiga resurs de är inte glöms bort i diskussionen om digitalisering, säger hon.

Flera vuxna i större skola

Sammanslagningen av Högstadieskolan Svenska Normallyceum och Högstadieskolan Lönkan ska resultera i en skola med 360 elever. En stor skola, kan tyckas, men det beror på vad man jämför med, säger Bonns.

- Om man tänker på hur Norsen har sett ut, med över 500 elever i byggnaden, så känns 360 inte som så många. Det blir färre elever i byggnaden på Unionsgatan än tidigare, säger Bonns.

Med flera elever kommer också flera vuxna, påpekar Bonns. Det är en av de positiva följderna av sammanslagningen, menar hon.

- Alla elever blir på något sätt allas. Det är inte dina eller mina, utan tillsammans tar vi hand om alla elever som finns under vårt tak.

Många utmaningar

Sammanslagningen av Norsen och Lönkan är ändå inte helt utan utmaningar

- Vi har en renovering som släntrar långt efter i tidtabellen. Sammanslagningen är en utmaning i sig, förstås, och så kommer den nya läroplanen 2016. Vi kommer nog att få jobba, men vi har duktiga lärare, härliga elever och stödjande föräldrar så det måste bara bli bra.

Renoveringen av Norsens skolbyggnad är kraftigt försenad. Upphandlingen pågår som bäst och renoveringen kan hoppeligen komma i gång i mars-april nästa år. Flytten till Unionsgatan blir därmed ett år försenad.

- Men hellre så än att vi flyttar mitt i läsåret. Om det ska vara försenat så får det gärna vara ett helt år.

Mer om ämnet på Yle Arenan