Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruutu sätter punkt för karriären

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
jarkko ruutu

Ishockeyspelaren Jarkko Ruutu avslutar sin proffskarriär. Den här säsongen var han länge utan klubblag före han spelade fyra matcher i den schweiziska ligan där det ändå inte gick vägen.

vm 2006
Bildtext VM i Riga 2006.

De tre senaste säsongerna spelade Ruutu för Jokerit. Med landslaget deltog han i OS tre gånger och har dessutom varit med i VM sju gånger. Som minnen från dessa turneringar har han ett OS-silver, ett OS-brons, tre VM-silver och ett VM-brons.

- Det är dags nu. Jag funderade länge på om jag ännu vill och klarar av att arbeta så hårt som det krävs för att kunna spela på toppnivå. Ju längre jag tänkte på saken desto säkrare blev jag om att det här är det rätta beslutet, kommenterar Ruutu i ett pressmeddelande.

I de egna lagen var Ruutu alltid omtyckt, både bland spelkamraterna och bland fansen. I motståndarlägret var situationen tvärtom då han ofta beskylldes för fult och osportsligt beteende.

- Jag spelade alltid med stort hjärta. Någon gång skedde det övertramp, men jag ångrar inget. Jag känner enorm stolthet över att ha spelat i de lag jag spelat i, och hurudan karriär jag haft

39-årige Ruutu tillbringade hela elva säsonger i NHL där han för Vancouver Canucks, Pittsburgh Penguins, Ottawa Senators och Anaheim Ducks gjorde totalt 58+84=142 på 652 grundseriematcher.

- Jag upplever att Nordamerika är mitt spelmässiga hem. Där fick jag spela med mina styrkor och den världen lämpade sig bäst för mig och mina egenskaper.