Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Styr0x skriver dagbok med musik

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Thomas Nylund snurrar på en spak i ett gult sken.
Bildtext Styr0x har tagit sitt namn från något det ofta pratades om där hemma - styroxskivor.
Bild: Thomas Nylund

Thomas Nylund gör elektronisk musik under namnet Styr0x. Han är en kille som kan göra musik med hjälp av en katt och som säljer sin synt för att kunna plugga musik. Och så spelar han på hemliga skogsfester också.

Styr0x, eller Thomas Nylund som han heter på riktigt, har alltid haft nära till musiken. Han växte upp i en countrystudio i Kronoby och spelade gitarr och rock, men när han var tio år hittade han artisten Aphex Twin, och då förändrades allt.

- Det blev ett intresse jag inte kom ifrån. Jag ville veta hur han gjorde ljuden, eftersom det var så olikt något annat jag hört i livet, säger Thomas.

Klippet finns inte längre tillgängligt.

Intresset bottnade i tekniken – hur skapar man ljud elektroniskt? Thomas satt många gånger framför datorn och sökte information, och sedan började han göra egen elektronisk musik. Han har nyligen gett ut ep:n Music For Weird People (som du kan lyssna på här) och cd:n Styr0xification. Albumen innehåller låtar han gjort ända sedan han var 16 år (nu är han 19). Ska man sammanfatta musiken är det experimentell elektronisk musik det handlar om. Lyssnaren bjuds på allt från kaos till lugna melodier.

- Jag tycker om att tänka på det som audiotorisk poesi på något sätt. Jag försöker få fram mina känslor i form av ljud. När jag gör musik försöker jag låta känslorna flöda genom musiken, säger han.

Det blir alltså som en dagbok, fast i ljudform. Något han kan bläddra i och minnas: så där mådde jag då.

Skaka om katten för att få fram ett mjau

Ljuden som Thomas använder när han gör låtar kan komma i princip varifrån som helst.

- Jag använder samplingar som jag själv spelar in. Det kan vara allt från regn till att jag trummar på grytlock och stekpannor. Vad som helst som kan skapa ett ljud.

Vad som helst … till exempel en katt?

- En katt har jag nog använt. Det var väldigt svårt att få något ljud ur den. Det var min kompis katt och den är väldigt blyg, så vi var tvungna att lyfta katten och skaka om den lite tills den sa mjau.

Av jamandet gjorde Thomas en så kallad pad, som sedan blev grunden till en ambientlåt. Musiken gör han med hjälp av syntar och en dator. Han äger sex analoga syntar, och det är med dem han gör i princip alla ljud. Han har också med sig åtminstone två analoga syntar när han spelar live.

Klippet finns inte längre tillgängligt.

De flesta av oss har säkert hört talas om någon fattig musiker som sätter gitarren i pant för att ha råd att leva. Thomas är lite grann inne på samma linje.

- Jag hade sju stycken syntar men jag sålde en för inte så länge sedan. Jag går i Lappfjärds folkhögskola och det är dyrt så jag var tvungen att sälja en för att kunna betala skolan.

Vi hoppas det är en jäkligt bra utbildning.

Bakgrundsmusik – ska det va nåt?

Ambientmusik klassas ofta som en sorts bakgrundsmusik, men stilen har mer i sig än det, tycker Thomas.

- Definitionen av ambientmusik är musik som du kan välja att sugas in i eller ha som bakgrundsmusik. Du bestämmer själv ifall du vill sätta dig in i den, eller bara ha den bredvid dig i det du håller på med.

Trots att musiken är något som kan spela på i bakgrunden utan att lyssnaren lägger desto större vikt vid den, kan det såklart ändå vara svårt att skapa ett sound som man är nöjd med.

- Kontemporär elektronisk mainstreammusik ska oftast skapas som ett specificerat sound som låter som allt annat. Ambient är mer individuellt. Du försöker återskapa något sorts ljud som du själv hör i huvudet. Du kan göra det så simpelt eller så svårt som du vill. Allt är upp till dig själv.

Det roliga med ambientmusik verkar vara möjligheterna. Du kan göra tusen lager med samplingar, eller bara använda en enkel pad. Du kan också ta in vanliga instrument, något som Thomas försökt göra några gånger. Influenserna får han bland annat från progressiv rock, som är en av musikstilarna han gillar.

”Pappa pratade ofta om styroxskivor”

Namnet Stry0x kom till när Thomas satte sig ner för att fundera ut ett riktigt bra artistnamn åt sig själv. För läsaren som inte är finlandssvensk kan vi berätta att styrox är samma sak som frigolit.

- Jag ville ha något som är ett ganska finlandssvenskt ord, som inte används så mycket i Sverige. Styrox kommer från finskan men är ett väldigt vanligt ord i hembyn. Min pappa pratade ofta om styroxskivor när jag var liten, så det har väl fastnat på något sätt.

Nollan i namnet presenterar det digitala, arbetet med ettor och nollor.

De träffas i skogen och har det mysigt

Thomas har spelat live några gånger på en skogsfestival som ordnas av hans kompisar från Borgå. På kvällen spelas det mest psykedelisk trance, men dagstid har han spelat sina egna låtar. Något som senaste gången verkligen gick hem bland publiken.

- Sist var det väl ungefär 100 personer på plats och alla var glada efter spelningen och kom fram och skakade hand med mig eller kramade mig och tyckte det var bra.

Thomas trivs på undergroundfesterna i skogen som han kallar för en miniversion av Woodstock men med modern teknologi.

- Det är en kollektiv attityd där. Alla tar med mat och så delar man på den. Alla bidrar med något som till exempel konst eller musik, och så träffas man och har det bra tillsammans.

Fastän det inte finns ordningsvakter eller stränga regler så går det oftast lugnt till på festivalen.

- Man stöter aldrig på någon form av våld. Alla kommer dit med samma inställlning – att vara glada och sprida glädje. Vi har också alltid tillstånd av markägaren, och polisen är också med på det, så länge vi sköter oss.

Det ska bli mer psytrance

I planerna finns att spela på fler festivaler, och därför ska Thomas nu försöka göra fler psytrance-aktiga låtar, som ofta går hem ute i skogen. Men han känner sig också manad att ta fram något riktigt lugnt och skönt för vintermånaderna.

- Jag har alltid saker på gång, men det går inte att säga exakt vad eftersom det är så ospecificerat. Men saker dyker nog upp hela tiden.

Vi avslutar med några visdomsord från Thomas.

- Musik är bra. Om du har det som intresse ska du göra det du själv tycker låter bäst, och inte tänka på vad som skapar mest ekonomisk framgång och egoframgång.

Hear hear!