Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera besök till USA – Mikko Ilonens tävlingskalender för år 2015

Från 2014
Uppdaterad 17.12.2014 14:38.

Mikko Ilonen bygger sin tävlingskalender runt majortävlingarna år 2015. I framtiden kan det bli aktuellt med spel på den amerikanska PGA-touren.

Ilonen inleder året 2015 med tre Europatourtävlingar i Mellanöstern i januari. Den första tävlingen i Abu Dhabi inleds den 15:e januari och veckorna därpå spelar Ilonen i Qatar och Dubai.

Fokus på USA under vårvintern

- Vårsäsongen blir relativt lugn. Jag spelar ganska få tävlingar. Som det ser ut nu gör jag tre välriktade besök till USA, berättar Ilonen.

Det första USA-besöket görs i mitten av februari och avslutas med World Golf Championship-tävlingen i Doral, Florida. Det andra besöket görs i samband med årets första majortävling US Masters i början av april. Även Valborg firas av Ilonen i USA då WGC-matchspelsmästerskapet avgörs i San Fransisco.

- Besöken till USA inkluderar både träning och förhoppningsvis deltagande i två tävlingar per besök, säger Ilonen.

Sommaren i Europa

Sommarens tävlingskalender blir mer hektisk. Ilonens säsong i Europa inleds med Europatourens PGA-mästerskap i London i slutet av maj. I mitten av juni bär det av till USA igen för spel i US Open.

- Från slutet av maj inleds en lång rad med bra tävlingar i Europa. Det blir svårt men viktigt att göra upp kalendern rätt. Man måste välja bort några bra tävlingar så att man känner sig fräsch ännu i slutet av sommaren, påpekar Ilonen.

I juli och augusti byggs kalendern runt British Open, WGC-tävlingen Bridgestone Invitational i Akron, Ohio samt PGA Championship i Whistling Straits i Wisconsin.

Datum Majortävlingarna år 2015 Ilonens bästa placering
9-12.4 US Masters 76:e (2001)
18-21.6 US Open 73:e (2012)
16-19.7 The Open Championship 9:e (2001)
13-16.8 US PGA Championship 7:e (2014)

Intresse för spel på PGA-touren

Ilonen kommer inte att lämna Europatouren för gott även om han i framtiden kan tänka sig att bli medlem på den amerikanska PGA-touren.

- Om du är amerikan och får spelrätt till Europatouren så får du inte spela på PGA-touren. Den regeln gäller ändå inte åt andra hållet och orsakar därför inte problem för mig, förklarar Ilonen.

Ilonens medlemskap på PGA-touren är inte aktuellt ännu, men han fascineras av nya utmaningar.

- Vi tar ett steg i taget. Om vi säger som så att jag har nya intressanta saker framför mig och därför är motivationen på topp.

När Ilonen blev pappa blev han en bättre golfare - se Sportmagasinet med Mikko Ilonen och tränaren Timo Rauhala här