Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Gurli Lindén, författare och sökare

Från 2014
Uppdaterad 16.05.2016 15:32.
Gurli Lindén
Bildtext Författaren Gurli Lindén
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

- Jag hade läst otroligt mycket och verkligen sökt svaren på de stora livsfrågorna, berättar författaren Gurli Lindén. När jag i slutet av 1980-talet kom i kontakt med den svenska konstnären Hilma af Klints konst så kändes det på något sätt som ett svar...

Det här ledde så småningom till att Gurli flyttade till Sverige och där skrev hon två böcker om Hilma af Klint.

Uppväxt

Gurli Lindén växte upp i Öja, och var barn på 1940-talet. Föräldrarna var småbrukare, och i hennes hem var böcker väldigt viktiga.
- Jag fick en diktsamling till julklapp av min pappa varje år, minns Gurli.

Vilket yrke tänkte sig Gurli när hon växte upp?

- Jag skulle bli modedirektris! Jag var fascinerad av tyger, textiler och färger, och jag kommer ihåg mina klänningar från när jag var tre år gammal.

När Gurli var sjutton åkte hon till Stockholm till Skandinaviska tillskärarakademin, och tanken var att hon skulle fortsätta till Paris för att lära sig mera.

- Men det blev annat i stället… säger Gurli.

Familj och skrivande

Gurli Lindén gifte sig och fick tre barn i början av 1960-talet. Familjen bodde i Jeppo, och Gurli hade en liten ateljékammare och sydde kläder.
-Jag tror nog att jag är mera känd som byns sömmerska än som författare, säger Gurli.

När började då Gurli Lindén skriva?
- Det var i slutet av 1960-talet. Då var barnen lite större, jag var själv i trettioårsåldern och jag kände att jag ville göra nånting med mitt liv. Jag brukar säga att jag skrev för att överleva - och för att hitta mig själv.

Några av Gurli Lindéns tidiga böcker
Bildtext Några av Gurli Lindéns tidiga böcker
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

Gurli Lindén har gett ut mer än tjugo böcker, och hennes första lyrikbok, Att resa sig, utkom år 1973 på det då nybildade förlaget Författarnas Andelslag där Gurli kom att bli väldigt aktiv.

- Vi var alla idealister, ingen fick något lön för sitt arbete, men man lärde sig mycket… Det var en fin tid!

Hilma af Klint och de stora frågorna

- När vi kom in på 1980-talet hände nånting med mitt skrivande, berättar Gurli Lindén. Det var som om jag hade kommit in i en annan dimension, och jag började arbeta mer med myter och sökte andra bilder.

- Det kändes som att jag hade förbrukat allt och måste vidare, och det var de stora frågorna jag ville ta tag i.

Gurli Lindéns äktenskap tog slut och hon träffade författaren Eva-Stina Byggmästar. Det var också Eva-Stina som visade Gurli en bild av en av Hilma af Klints målningar…
- Det här hände år 1988, och jag hade aldrig tidigare hört talas om den här konstnären, men jag bara kände att jag måste få se den utställning som ordnades i Helsingfors det året.

Den svenska konstnären Hilma af Klint levde mellan 1862 och 1944, men hennes mycket speciella abstrakta verk ställdes ut för första gången, i Los Angeles, så sent som 1986. Konstnären hade själv bestämt att hennes målningar skulle få visas först tjugo år efter hennes död, men det kom att dröja längre än så.

Kontakten med Hilma af Klints konst kom att få väldigt stor betydelse för Gurli Lindén

- Det var som ett uppvaknande. Jag kunde se mitt liv på ett nytt sätt, och bilderna talade väldigt starkt till mig. Det var under en tid av stora omställningar i Gurli Lindéns liv.

- Ibland måste man våga hoppa utan att veta var man hamnar, säger Gurli.

Gurli Lindén och Eva-Stina Byggmästar vistades ett år på den danska ön Fanö. Sen bar det av till Stockholm, för Gurli kände att hon måste få klarhet i varför Hilma af Klints bilder hade gripit henne så starkt.

Gurli kontaktade Stiftelsen Hilma af Klints verk och fick tillgång till mängder av målningar, skisser och handskrivna häften.

Gurli Lindén har skrivit två böcker om konstnären Hilma af Klint
Bildtext Gurli Lindén skrev i slutet av 1990-talet två böcker om Hilma af Klint
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

- Hilma hade kontakt med ”De höga” som var gestalter från en annan dimension och som hade sökt upp henne och gett henne instruktioner och bett henne måla på ett visst sätt. Målningarna var som en förklaring till människans vistelse här, en förklaring till vår existens, och det var alldeles fascinerande, säger Gurli.
Gurli Lindén fördjupade sig i Hilma af Klints texter och bilder i tio års tid, och det resulterade i de två böckerna Vägen till templet och Enheten bortom mångfalden. Båda böckerna gavs ut på Rosengårdens förlag, som Gurli Lindén och Eva-Stina Byggmästar hade bildat.

Svar

Gurli sökte sig till Hilma af Klint för att hon ville ha svar på de stora frågorna om människans existens – hittade hon några svar?

- Jag brukar inte vilja prata så mycket om det här, varje människa ska få söka själv…
Men jag har kommit fram till att det här livet bara är en liten del av nånting som är mycket större. Vi föds hit, vi väljer att födas hit för att lära oss nånting – och sen ska vi vidare, vart vi nu far… Jag tror att livet fortsätter, det slutar inte med döden, och därför har vi ett väldigt stort ansvar när vi kommer hit, och allt vi gör bidrar till helheten - på ett eller annat sätt, säger Gurli.

- Jag tänker mig att om man bara på något sätt kan bidra med en liten gnutta ljus och kärlek så då är det bra. En människa kan inte göra så mycket, men man kan göra nånting…

Norrut och hemåt

Efter det intensiva arbetet med Hilma af Klint kände Gurli att hon måste bort, hon måste till något annat ställe för att vila - och hon ville norrut. I avfolkningsbygderna i norra Sverige säljs hus ibland väldigt billigt, och Gurli Lindén och Eva-Stina Byggmästar hittade ett hem åt sig i byn Vormsele.

- Det var ett underbart ställe, så mycket natur och så stilla. Det var verkligen en stor vila att vara där…

Ändå bor de inte längre kvar där. Varför?

- Livet går vidare, det går inte att stanna upp. Vi drogs mer och mer tillbaka hemåt, till Österbotten, och det blev väldigt slitsamt att bo på flera ställen. Och man blir ju äldre också...

Numera bor Gurli Lindén och Eva-Stina Byggmästar i Nykarleby, och för ett drygt år sedan startade de bokförlaget Minimal.
- Jag har ju jobbat med förlag sedan jag började skriva, och det har Eva-Stina också, så vi kan det här! Och det är så småskaligt här i Svenskfinland...

Minimal har hittills gett ut två lyrikböcker, Eva-Stina Byggmästars Den skrattande rosen och Gurli Lindéns Djurkrets.

I "Samtal om livet" som sändes 4.12.2014 berättade Gurli Lindén om sina livsval, om sitt skrivande och om sitt sökande efter svaren på de existentiella frågorna.

Programmet sänds på nytt i Radio Vega fredagen den 20.5.2016 kl. 11.03 och lördagen den 21.5.2016 kl. 20.03

Samtal om livet: 04.12.14 Gurli Lindén PODCAST (utan musik) - Spela upp på Arenan

Artikel om Hilma af Klints konst som ställdes ut i Helsingfors tidigare i år

Mer om ämnet på Yle Arenan