Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstads Energiverk säljs till Herrfors

Från 2014
Uppdaterad 16.12.2014 05:54.
Jakobstads energiverk
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Jakobstad vill sälja stadens energiverk till Herrfors Ab. Såväl energiverkets personal som kommunalpolitiker Ulla Hellén (SDP) kritiserar hemlighetsmakeriet kring beslutet.

- Vänta och se, det är det enda besked vi har fått, säger Marina Saviaro kanslist på Energiverket.

Herrfors bjuder 69,55 miljoner euro för Jakobstads Energiverks distributions-, fjärrvärme- och elhandelsverksamhet.

Enligt stadssekreterare Milla Kallionen finns en rad fördelar med en försäljning. Hon säger att distributionsnätet blir en del av en större helhet, och som en större aktör blir det lättare att sköta underhållet.

- Det här är en naturlig lösning eftersom Jakobstad äger 40,32 procent av aktierna i Katternö Ab som i sin tur äger Herrfors till 94,1 procent.

Herrfors köper Energiverket

5:03

- Det här innebär alltså att staden säljer Energiverket till ett bolag där staden själv är största ägare, säger Kallioinen.

Anställda informerades

De anställda vid Jakobstads Energiverk ska fortsätta som gamla arbetstagare. Personalen fick informationen på måndagen klockan 15, samtidigt som fullmäktige.

I köpet ingår inte Jakobstads Energiverks andelar i Alholmens Kraft och Pohjolan Voima.

Vid årsskiftet måste en bolagisering av Energiverket ha genomförts men först nu kom alltså beskedet om hur detta ska lösas. Personalen har svävat i ovisshet.

Marina Saviaro, kanslist på energiverket, fanns på plats när beslutet blev offentligt. Saviaro är orolig för sin egen och kollegornas arbetsplatser, men mest är hon besviken på bristen på information.

- Vi anställda har inte fått någon information om vad som är på gång. Det enda beskedet har varit "Ni får vänta och se", säger Saviaro.

Inga stilpoäng

Även Ulla Hellén, SDP, lyfte fram liknande kritik under sitt anförande vid budgetmötet.

- Informationen om bolagiseringen av Jakobstads energiverk ger inga stilpoäng. Både informationen till de förtroendevalda och öppenheten mot invånarna måste förbättras, säger Hellén.

Stadsfullmäktige i Jakobstad besluter slutgiltigt om en försäljning den 22 december.

Läs också:
Osäkert kring energiverket i Jakobstad