Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Ryssarna har full koll över Östersjön"

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

Det har under de senaste dagarna framkommit att den finländska flygledningen har bett civilflyg väja för ryska militärplan. Men det finns egentligen ingen orsak att väja för ryssarna, anser en känd svensk flygsäkerhetsexpert, eftersom ryssarna har full kontroll över situationen.

De svenska och danska utrikesministrarna har reagerat starkt på nära-ögat-situationen söder om Malmö i fredags, då ett ryskt militärplan höll på att kollidera med ett civilflyg. Båda länder har kallat de ryska ambassadörerna till sina utrikesministerier. Det här är en mycket stark reaktion på diplomatspråk.

Mest politiskt problem

Men det handlar egentligen mera om politiska problem än om problem med flygsäkerheten, anser de flygexperter som Yle Nyheter har talat med. Piloten Sami Simonen är ordförande för de finländska piloternas fackorganisation och han konstaterar att det finns risker med att flyga utan transponder.

- Den största risken är att två flygplan kolliderar och det är ju en stor katastrof, säger Sami Simonen som är ordförande för piloternas fackorganisation FPA. Men knappast kolliderar ryssarna med flit med någon.

Simonen tror att den ryska militären har system som gör att de vet var de själva flyger och var medtrafikanterna rör sig.

"Flygledningen får mera jobb"

Samarbetet mellan militären och den civila flygledningen är intensivt och det betyder att den finländska flygledningen vet var flygplan rör sig i närheten av vårt luftrum. Men när ryssarna väljer att mörklägga sina militärflygningar ger det flygledningen mera jobb.

- De ryska militärplanen kanske bara syns som ett litet bleep på skärmen, säger Roy Myrberg som är ordförande för de finländska flygledarnas fack.

De ryska militärplanens flyghöjd kan vara lite osäker, men flygledarna får information av militären eller av något civilplan som är i kontakt med flygledningen.

Ryssarna har blykoll

Den kända svenska flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll säger rakt ut att den ryska stridsledningen har blykoll på var deras plan rör sig och att det inte finns någon egentlig risk för kollisioner.

- De har en bra koll, kanske en mycket bra koll, säger Kjäll. Men några civila flygregler uppfyller de inte.

Kjäll vill inte ta ställning till om de finländska och svenska flygvapnen borde vara oroliga.

- Jag tycker man ska följa upp händelserna och göra en helhetsbedömning, säger Kjäll. I det här skedet finns det för lite information om de enskilda händelserna för att man ska kunna analysera dem.

Läs också:
Flygincidenten: Svenska och danska protester mot Ryssland
Finland kräver inte rysk förklaring kring flygsäkerheten
Svensk försvarsminister: Ryskt plan söder om Malmö

Diskussion om artikeln