Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Sex kvällar på musikens villkor

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 16:08.
Nästan unplugged: Irina Björklund
Bild: Nils-Erik Ekblom

Nästan unplugged är en musikalisk resa genom fyra kvinnors och två mäns unika musikkarriärer. Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa sidorna att vara artist och låtskrivare. Programmen är inramade i en liveinspelning från den anrika Alexandersteatern i Helsingfors - Sex musiker. Sex artistliv. Sex kvällar på musikens villkor.

Varje avsnitt inleds småskaligt med att varje artist framför akustiska och avskalade nummer för att sedan kulminera i mera energiska framföranden med en stor orkester mot slutet av programmet.

Programmet är inte längre tillgängligt

De medverkande artisterna är; skådespelerskan, sångerskan och låtskrivaren Irina Björklund, den internationellt omskrivna violinisten och mediepersonligheten Linda Lampenius, österbottniske singer- och songwritern Fredrik Furu, Ekenäsbördige visinspirerade singer- och songwritern Frida Andersson, den norskfödde rocksångaren och ”eurovisionslegenden” Geir Rönning samt allroundartisten, sångpedagogen och musikalartisten Jennie Storbacka från Esse.

-Vi vill bjuda på ett nytt program där man har möjlighet att få en djupare och bredare uppfattning om artisternas liv och musikaliska karriärer, säger producenten Niklas Rosström.

Dessutom bjuda serien på en visuellt stämningsfull konserthelhet från Finlands gamla operahus, Alexandersteatern (invigd 1868), där publiken som kommit för att se slutnumren sitter på scenen och artisterna uppträder med ryggarna mot den gamla barockteatersalongen.

-Det är roligt att vara tillbaka i det hus där jag en gång började min karriär, säger Linda Lampenius som numera bor i Stockholm och har hela världen som arbetsfält.

Irina Björklund som flugit till Helsingfors från sitt nuvarande hemland Frankrike tycker att det är underbart att få medverka i ett program som helt och hållet går på musikens villkor. De finlandssvenska artisterna Fredrik Furu och Frida Andersson som båda bor i Stockholm tycker att det var utmanande att få ihop en låtlista där en mångsidig bild av karriären skall rymmas på tio låtar.

Gammal, legendarisk och historisk miljö och ett modernt, mångsidigt artisteri med personliga möten utgör konceptet för Nästan unplugged

-Jag sjunger allt från jazz och musikal till det senaste och klassiker från världens topplistor, skrattar Jennie Storbacka i sin sminkstol.

Geir Rönning har valt att framföra en del nyskrivna låtar på svenska men också gamla hits.

-Visst blir det ett eurovisionsmedley med mina ballader också, skrattar han.

Kontrasten mellan en gammal, legendarisk och historisk miljö och ett modernt, mångsidigt artisteri med personliga möten utgör konceptet för Nästan unplugged som har spelats in under våren, sommaren och hösten 2014.

Kända namn också i kulisserna

Anssi Växby är programseriens musikaliske ledare och berättar att det varit utmanande att arrangera närmare sextio låtar totalt, alla med olika stämningar och infallsvinklar inför varje individuellt avsnitt.

Orkestern som ganska långt haft samma musikerstomme i varje program inkluderar välbekanta namn som Harri Ala-Kojola, Marika Willstedt (från Så ska det låta), Petter Näse, Osmo Ikonen, Lasse Piirainen, Lauri Schreck m.fl. Som mest uppträder närmare tjugo personer samtidigt i finalnumren där publiken också deltar. En åttapersoners stråkorkester bidrar också till det fylliga soundet som har mixats av Niklas Nylund.

Nästan unplugged: Nästan unplugged webbvideo: Bakom kulisserna - Spela upp på Arenan

Huvudartisterna har även haft möjlighet att bjuda in musikaliska vänner och bl.a. Jack Vreeswijk, Andreas Weise, Kauko Röyhkä, Osmo Ikonen, Fredrik Lycke och Finlands Lucia 2013 Elin Andersson bidrar till den musikaliska helheten.

Av musiken ur TV-serien har även gjorts sex musikprogram för Radio Vega som också går under namnet Nästan unplugged. Radioprogrammen innehåller mer intervjumaterial men mindre musik än tv-programmen. Intervjuare i radioprogrammen är Niklas Rosström. Sändningsdagarna är de samma i Radio Vega som Yle Fem.

Diskutera Nästan unplugged på sociala medier med hashtaggen #yleunplugged

Nästan unplugged
Yle Fem lördagar kl. 21.00 & Yle Radio Vega lördagar kl. 13.30, seriestart 27.12.2014
6 avsnitt, 1 år på Arenan efter sändning

Produktion: Make My Moment Nordic
Regi: Esa Sulkanen

Melkein unplugged yle.fi:ssä

Sändningstider - Nästan unplugged

Irina Björklund
Lördag 27.12.2014, Radio Vega kl. 13.30 / Yle Fem kl. 21.00

Linda Lampenius
Lördag 3.1.2015, Radio Vega kl. 13.30 / Yle Fem kl. 21.00

Fredrik Furu
Lördag 10.1.2015, Radio Vega kl. 13.30 / Yle Fem kl. 21.00

Frida Andersson
Lördag 17.1.2015, Radio Vega kl. 13.30 / Yle Fem kl. 21.00

Geir Rönning

Lördag 24.1.2015, Radio Vega kl. 13.30 / Yle Fem kl. 21.00

Jennie Storbacka

Lördag 31.1.2015, Radio Vega kl. 13.30 / Yle Fem kl. 21.00

Mer om ämnet på Yle Arenan