Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingemo Lindroos: Vad får en talman säga?

Från 2014
Ingemo Lindroos är redaktör på Yle

Debatten om andre vice talmannen, Sverigedemokraternas partisekretare Björn Söder, går het i det politiska Sverige just nu. Vi vet inte ännu om vi har sett slutet på det här händelseförloppet.

Det började med att DN-journalisten Niklas Orrenius publicerade en lång artikel med en personintervju med Söder i helgen. Den är en djupdykning i Söders och hans partis nationalistiska tankegångar.

I artikeln finns flera uppmärksammade uttalanden, bland annat att man borde betala ett bidrag för att skicka tillbaka flyktingar till sina hemländer och att samer och judar som bor i Sverige egentligen tillhör andra nationer än den svenska. Det här har i debatten tolkats som att Söder anser att samer och judar inte är svenskar och snabbt steg temperaturen flera grader.

"Ryckta ur sitt sammanhang"

På måndag kväll, förklarade sig Söder i SVT:s Aktuellt och menade att citaten har ryckts ur sitt sammanhang. Men mycket av sammanhanget finns i DN:s artikel: att han instruerar stora åhörarskaror om vilka som tillhör det svenska folket, att han talar om ”folksjälen” och att alla får delta i svenskheten bara de ”assimileras”.

Kan en talman uttrycka sig så här? Det anser inte Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm, som anser att det är dags att se över om Söder kan sitta kvar som andra vice talman.

- Det känns väldigt orimligt att en person som inte ens vet vilka svenska befolkningen är ska kunna representera hela svenska befolkningen, sade Ferm i SVT.

Statsminister Stefan Löfven (S) är också tveksam till om Söder kan sitta kvar som andra vice talman.

- För mig är det oerhört tveksamt att en person som ska företräda landet kan ge uttryck för detta. Det är förskräckligt, säger Löfven till Sveriges Radio.

Förutom de här uttalandena har också synliga folkpartister och Centerpartiets Annie Lööf uttalat sig kritiskt. Vänsterpartiets riksdagsledamot Rosanna Dinamarca protesterade i riksdagen genom att inte säga ”herr talman” till Söder, då han satt som talman under plenum.

- Du är inte min talman, sade Dinamarca.

Rockstjärnestatus

Vad kan en talman då säga? Talmannen ska representera hela riksdagen, så därför kan kraven anses vara högre än för övriga politiker. Söder har en märklig dubbelroll, då han fortfarande är partisekreterare för SD och har varit en viktig förgrundsgestalt för partifolket, då partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven.

Söder har ”rockstjärnestatus” enligt Orrenius beskrivning i artikeln. Rockstjärnestatusen i kombination med de kontroversiella uttalandena går inte nödvändigtvis att kombinera med rollen som en förhållandevis opartisk talman.

Enligt praxis får de tre största partierna de tre talmansposterna i riksdagen. När Sverigedemokraterna nu första gången fick en talmanspost var det upp till bevis att man kan handskas med den rollen. Vid valet av talman hördes några proteströster – idag är det en proteststorm.