Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nattklubbar: Festknarkandet är inget att haka upp sig på

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 16:52.
Bildtext Droger är en del av festandet i nattklubbar i Helsingfors (bilden är inte från de nattklubbar som beskrivs i artikeln).

Droger på nattklubbarna är inget stort bekymmer, de stora problemen finns någon annanstans. Det säger aktörer inom Helsingfors nattliv.

Både polis och nattklubbsgäster bekräftar ändå att det säljs och används en hel del droger på nattklubbar i Helsingfors.

- Klubbarna väljer att se mellan fingrarna. De som snortar eller sväljer tabletter är fortfarande viktiga kunder, fastän de köper mindre sprit. Krogarna skulle såklart hellre vilja sälja sprit, men alla kunder behövs eftersom konkurrensen mellan nattklubbarna är stenhård, berättade en droganvändare tidigare.

”Jag tog hela”

Yle Huvudstadsregionen besökte en nattklubb i fredags, där det ryktas om utbredd droganvändning.

Lite före midnatt är det ännu ingen kö och ordningsvakten välkomnar gästerna till nattklubben. Inne på klubben är festen i full gång. En del dansar till högljudd musik medan andra hälsar glatt på varandra.

I rökrummet trängs grupper av människor kring askkopparna. En noggrannare titt avslöjar att folk både röker cannabis och diskret delar ut piller.

Under ett besök till damernas toalett bevittnar Yle Huvustadsregionen en diskussion mellan två unga kvinnor.

Kvinna 1: Känner du redan av det?

Kvinna 2: Njaa, lite kanske.

Kvinna 1: Tog du hela eller bara halva pillret?

Kvinna 2: Jag tog hela.

Skärpt bevakning på nattklubbarna

Aktörer inom nattlivet i Helsingfors ser ändå inte droganvändningen som ett problem.

- Det används lite här i Helsingfors jämfört med andra städer. På den fronten toppar vi inte statistiken. Men självklart ska man inte använda droger, säger Antti Raunio som är vd för Night People Group som driver flera nattklubbar i Helsingfors. .

Han berättar att nattklubben Yle Huvudstadsregionen besökte, tidigare har haft problem med drogbruk bland en del av gästerna men att man nu har skärpt övervakningen.

- Vi har installerat ännu fler övervakningskameror och toaletterna kontrolleras regelbundet . Om någon i personalen ser att en gäst använder droger ska gästen självklart avlägsnas och personalen ska kontakta polisen, berättar Raunio.

Han är överraskad över att någon rökt cannabis i rökrummet.

- Det är någonting som kommer att tas upp med personalen. Jag har själv aldrig märkt någonting sådant, men ifall det hände så måste vi övervaka ännu bättre, säger Raunio.

Även Niko Hallamäki, vd för nattklubben The Circus, anser att drogerna inte utgör ett stort problem i Helsingfors nattliv.

- Vi ordnar evenemang och konserter. De som använder droger kommer inte till oss. Det är inte på nattklubbarna drogmissbrukarna finns utan på andra ställen. Och det är där man borde ta itu med drogproblemen, säger han.

”Det är svårt att förhindra narkotikahandeln på nattklubbarna”

Kriminalkommissarie Jarmo Keskitalo säger att det inte är en lätt sak att övervaka narkotikahandeln ute i nattlivet.

- Vi stöter på narkotika på krogar ofta i samband med andra utryckningar, till exempel bråk eller misshandel förklarar Keskitalo.

Hur ofta händer det att folk tipsar om att det finns droger på nattklubbar?

- Nu och då. Men för ett ingripande behövs mycket information och bevis.

Artikeln är en del av Yle Huvudstadsregionens granskning #knarkpåkrogen.