Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Tusentals svenska kvinnor i olagligt polisregister

Från 2014
Uppdaterad 16.12.2014 08:56.
Stockholms polishus
Bild: Wikimedia Commons/I99pema

"Psykiska problem", "förståndshandikappad" eller "mytoman". Det är exempel på några uppgifter som polisen i Stockholm har skrivit in i ett olagligt register över kvinnor som har anmält att de har blivit misshandlade eller hotade. Det är Sveriges Radio som avslöjar registret.

Under tio års tid har Stockholmspolisen registrerat upp till tretusen kvinnor, som har kontaktat polisen för att anmäla misshandel eller hot. Nästan alla av dem har anmält att de har blivit fysiskt eller psykiskt misshandlade eller hotade av en närstående. Sveriges Radio skriver att det hemliga registret är fyllt av känsliga uppgifter och kränkande omdömen.

Det är brottsoffergruppen i Södertörn som har upprätthållit registret vid sidan om polisens ordinarie anmälningssystem. Registret består av Excel-filer med integritetskränkande uppgifter om kvinnorna.

Polisernas egna omdömen

Bland annat har polisen registrerat etnicitet och religion. Dessutom har man fyllt på med egna utlåtanden om kvinnorna. Sveriges Radio nämner till exempel följande meningar som går att hitta i registret:

"Målsägaren förståndshandikappad rom"
"Hon är från Eritrea och är djupt troende"
"Kvinnan verkar ha vissa psykiska besvär enligt min uppfattning"

"Knepig", "krånglig", "speciell", "borderline", "mytoman" är andra uppgifter som polisen har skrivit in om kvinnorna. Registret har en sökfunktion så att det snabbt går att hitta alla kvinnor som har registrerats under en viss term.

Dessutom har man skrivit in eventuella psykiatriska diagnoser eller tidigare problem, till exempel orolig barndom.

Registret bryter mot lagen

Polisen har varje år registrerat hundratals nya kvinnor. Minst tjugo personer inom polisen har haft tillgång till registret.

- Det är verkligen inte lagligt att göra så här. Den som har registrerat kvinnorna har överhuvudtaget ingen koll på de regler som gäller, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.