Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

SFP fick omtalad styrelseplats i hamnbolag

Från 2014
Uppdaterad 16.12.2014 10:02.
Jan D. Oker-Blom
Bildtext Jan D. Oker-Blom (SFP) ska sitta i styrelsen för Helsingfors Hamn.
Bild: Yle

Jan D. Oker-Blom (SFP) valdes på måndag till styrelsen för aktiebolaget Helsingfors Hamn. Inom SFP glädjs man över beslutet och säger att hårda förhandlingar ligger bakom. Enligt Helsingin Sanomat har SFP kohandlat om platsen med De gröna.

- Vi har gjort någonting rätt när Oker-Blom fick styrelseplatsen. Det låg en del förhandlingar bakom, säger Johanna Sandberg, kontaktchef för SFP i Helsingfors.

Oker-Blom sitter nu i Helsingfors Hamns direktion men efter årsskiftet bolagiseras Helsingfors Hamn och får en styrelse. Helsingin Sanomat rapporterade tidigare att De gröna gett sin plats i styrelsen till SFP mot att partiet stöder Anni Sinnemäki (Gröna) i valet till ny biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering.

Stadsdirektörsomröstningen var sluten och därmed är det oklart hur SFP:arna röstade. SFP antas ändå ha röstat på Sinnemäki, som fick 49 röster. SFP:s röster var trots det inte avgörande för att Sinnemäki valdes.

SFP förlorar insyn i Helsingfors Energi

Sandberg säger att i och med att både Helsingfors Hamn och Helsingfors Energi får varsin styrelse förlorar SFP insyn i Helsingfors Energi. Marcus Rantala (SFP) har nu platsen som stadsstyrelsens representant i direktionen för Helsingfors Energi.

Mari Puoskari (De gröna) motiverade förra veckan för Yle att partiet inte ville ha en plats i hamnbolagets styrelse eftersom man istället strävar efter två platser i styrelsen för Helsingfors Energi.

- Stora avgöranden om förnybara bränslen är på agendan och vi vill därför ha en stark representation i styrelsen för Helsingfors Energi. Hamnbolaget har vi inte några större passioner för, sade Puoskari, som suttit i den kommitté som utsett styrelserna för de båda aktiebolagen.

De grönas ledamöter i Helsingfors Energi är Osmo Soininvaara, som är vice ordförande och Mari Holopainen.

Samlingspartister leder båda styrelserna

De gröna är näststörst och skulle därmed ha rätt att ha en ledamot också i hamnbolagets styrelse.

- Att vi gav bort en plats i hamnbolagets styrelse har ändå inget att göra med valet av Sinnemäki till biträdande stadsdirektör, sade Puoskari.

Johanna Sandberg (SFP) säger också att valet av Sinnemäki inte ingick i de förhandlingar som partiet förde för att Oker-Blom skulle bli vald.

- Men det är jättekul! Det blir champagne på följande gruppmöte, lovar Sandberg.

Stadsstyrelsens koncernsektion utsåg på måndag styrelserna för Helsingfors Hamn och Helsingfors Energi. Båda styrelserna leds av en Samlingspartist. Pia Pakarinen ska leda Helsingfors Hamn medan Pekka Majuri ska vara ordförande för Helsingfors Energi. SDP har en ledamot i vardera styrelsen, medan Sannfinländarna och Vänsterförbundet har en ledamot i Helsingfors Hamn. Förutom politiker sitter också styrelseproffs i bolagens beslutande organ.

Mandatperioden inleds vid årsskiftet.