Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk melankoli på ny skiva

Från 2014
Heartbeat Band
Bildtext Arkivbild, Heartbeat band
Bild: Frank Unger

Vasabandet Heartbeat band är känt för sin melankoliska och stämningsfulla musik. På tisdagen släpps bandets första album Sailors Heart.

Vocalisten och låtskrivaren Marcus Granfors och trummisen Tuukka Aitoaho är nöjda med den nya skivan. Den går i samma lugna stil som de singlar som redan tidigare släppts.

- Vi är inte ute och spänner muskler överhuvudtaget. Vår producent i Stockholm blev förvånad över hur långsamt vi klarar av att spela, säger Granfors.

Marcus Granfors och Tuukka Aitoaho från Heartbeat band
Bildtext Marcus Granfors och Tuukka Aitoaho
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Han tror att det i dag behövs också lite lugnare musik.

- Det finns så mycket och det händer så mycket så jag tror att och det är skönt att folk får lyssna på lite vemodig långsam musik, säger Granfors.

Österbottniska toner

Bandet är känt för att spela sparsmakat. Det har blivit lite av bandets varumärke. Låtarna blir i huvudsak till hos Marcus Granfors. Många av dem speglar sådant han själv varit med om. Också historier från Österbotten spelar en viss roll i hans låtar och kärlekshistorier förstås.

- Jag vill skapa någonting som låter som att det kommer härifrån. Jag tror att melankolin och sättet på vilket bandet spelar gör att det låter på ett visst sätt. För mig låter det Österbotten eller Norden, säger Granfors.

Heartbeat band består förutom av Marcus Granfors och Tuukka Aitoaho av Felicia Eriksson som också sjunger, Petter Näse som spelar gitarr och Eero Paalanen som spelar bas.

- Tanken med det här bandet har alltid varit att bara gör sådant som vi tycker om. Inte bara låtarna ska gå långsamt utan vi tar det också lugnt, säger Aitoaho.

Terapi

Vid sidan av sitt arbete på Kuulainstitutet i Vasa och många engagemang med andra artister känns spelandet i Heartbeat band närmast som terapi. Marcus Granfors som till vardags jobbar som lärare är inne på samma linje.

- Varje gång vi far och spelar brukar vi kramas efter första låten. Eftersom vi alla håller på med annat också är det skönt att landa i sådan här musik. Sedan hoppas vi att det blir terapi för många fler som lyssnar, säger Granfors.

Bandet spelar följande gång den 28 december på Ritz.