Alla problem behöver inte lösas
Människan är funtad för att lösa problem. Men ibland lönar det sig inte att lägga ner allt för mycket tid på problemlösning. I stället kan vi lära oss att acceptera att hinder är en del av livet.
Vår problemlösningsteknik är väldigt avancerad. Den har utvecklats genom evolutionen. Den har lärt oss att förutse hot och överleva.
Men alla problem behöver inte lösas, det säger psykologen Anders Englund som under ett års tid har utbildat personal inom den offentliga sektorn, Hans metod är Acceptance and commitment therapy, ACT.
- Metoden har fått ett gott bemötande och skolorna har har gagnats mycket av utbildningen. Både lärare och elever har fått ta del av den och speciellt de unga har en möjlighet att ändra sina tänkesätt ganska radikalt, säger Englund.
Utbildningsprojeket med ACT är finansierat av den Europeiska regionala utvecklingsfonden och Vasa sjukvårdsdistrikt. Det är till för dem som arbetar med unga och inom den offentliga sektorn.
- Den här satsningen man gjort är unik för Finland. USA ligger i toppen för forskning för ACT. Sverige ligger på en andra plats. Men förhoppningsvis är metoden på frammarsch, den ligger verkligen i tiden, säger Englund.
ACT i vardagen
Englund anser att ACT-metoden är mycket användbar. Det var därför han drogs till den redan under studietiden.
- Vi ska föröka se en skillnad mellan problem och drabbning. Många beskriver sina drabbningar som problem. Problem innefattar möjligheten till en lösning medan en drabbing är något man får leva med.
Englund menar att vi skulle må bättra av att acceptera att vissa saker kan jag inte påverka eller ändra på.
- Lägg inte fokus på drabbningarna, för de kan du inte föra något åt. Styr fokus på problemen i stället, de kan du kanske lösa, säger Englund.
De negativa sidorna är också värdefulla.
- Vi kan inte göra något åt att det kommer motgångar. I stället kan vi välja hur vi bemöter dem och acceptera dem.