Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Demonstrationer mot islamisering

Från 2014
Uppdaterad 16.12.2014 16:50.
Demonstration i Dresden under parollen Pegida (Partiotiska européer mot islamisering av väst).  8.12.2014
Bild: EPA/ARNO BURGI

Sedan en tid tillbaka protesterar allt fler tyskar mot en påstådd islamisering av landet. Varje måndag samlas man till demonstrationer runtom i Tyskland. De största demonstrationerna ordnas i Dresden. I går kväll samlades 15 000 mänskor.

Med slagord av demokratirörelsen i DDR, mot en islamisering av landet. De kallar sig Pegida, vilket står för: ”Patriotiska européer mot en islamisering av aftonlandet”. Man talar om att man känner sig som en främling i det egna landet.

Och politikerna, ja de bryr sig inte.

– De kristliga värderingarna och det kristliga kulturarvet håller på att avskaffas. Det ser man redan nu i våra storstäder. Vi är emot islamism och en islamisering, inte mot islam som religion, förklarar Pegidas talesman Lutz Bachmann.

”Främlingsfientlighet och inget annat”

– Det handlar inte om något annat än främlingsfientlighet och rasism. I delstaterna i öst finns ju knappt några muslimer, så deras direkta närvaro har knappast något med den här protesten att göra, säger Jörn Thielmann, islamforskare vid universitetet i Erlangen.

Och faktum är att delstaten Sachsen, där Dresden är huvudstad, har mycket få muslimer. De utgör i dagens läge endast 0,1 procent av befolkningen.

I Tyskland förs i vilket fall som helst en häftig debatt om Pegida och den av rörelsen omtalade islamiseringen. Klart är att Pegida är infiltrerat av ytterhögern, men den största delen av demonstranterna är ändå vad man här i Tyskland betecknar som ”vanliga medborgare”.

Bristande kontakt till befolkningen

Då de flesta politiska partier har tagit avstånd från rörelsen, ställer sig det nya konservativa och populistiska högerpartiet Alternative für Deutschland på demonstranternas sida.

– Sedan ett antal år tillbaka finns det också bland medelklassen och de högre utbildade en allt mer utbredd islamofobi. Man känner sig hotad av islam och muslimer. Det här hänger förstås också ihop med hur islam presenteras för befolkningen. Det mesta handlar om våld och avhuggna huvuden, medan de miljoner muslimer som är fullständigt integrerade i Tyskland knappt får någon uppmärksamhet alls, säger Thielmann.

– Det är klart att det finns integrationsproblem i vissa stadsdelar i Berlin och i andra storstäder, men problemen där är lokala och har inget med situationen i resten av landet att göra.

Forskaren Jörn Thielmann hoppas därför på klara ord av politikerna.

– Alla har en rätt att demonstrera, men hets och förtal godkänner vi inte, säger förbundskansler Angela Merkel i ett ställningstagande till Pegida.

Flera politiker utgår ändå från att fördömanden inte hjälper, man måste i stället fundera över varför man håller på att förlora all kontakt med en del av befolkningen.

Inom Pediga tänker man fortsätta med demonstrationerna, inte bara i Dresden utan också i andra tyska städer.

Diskussion om artikeln