Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

af Heurlin säljer Qvidja gård: "Det var tid att slå till"

Från 2014
Uppdaterad 17.12.2014 09:43.
Borgen på Qvidja gård.
Bildtext Borgen på Qvidja gård.

Qvidja gård i Pargas har varit i familjen af Heurlins ägo i 150 år. Men nu har Anders af Heurlin sålt gården till Ilkka Herlin, som är styrelseordförande i Cargotec.

Anders af Heurlin ger sin syn på varför han nu säljer Qvidja gård.

- Närmast för att det finns en köpare som verkligen är intresserad av det hela och har de ekonomiska musklerna, plus har den bakgrund som man behöver för att kunna ta hand om en sådan här herrgård, säger Anders af Heurlin när Yle Åboland når honom på väg mot flyget mot Sydafrika och fortsätter:

- Och jag såg att det inte fanns fortsättning en generation framåt, eller ska vi säga fem år framåt. Sedan är det ekonomiska läget i det här landet det vad det är och därför började jag och mina söner för ungefär ett halvt år sedan fundera på att nu är det kanske tid att slå till.

Köpesumman är dock hemlig och i det fallet är Anders af Heurlin väldigt kort och koncis.

- Det är helt riktigt att köpesumman är hemlig.

"När Qvidja skapades på 1400-talet fanns det inget Pargas"

Gården har alltså varit i familjen af Heurlins ägo i 150 år.

- Qvidja gård har betytt otroligt mycket för vår familj. I synnerhet under de första tre generationerna när lantbruket var en näring som man kunde räkna med i det här landet. Även skogen har väldigt viktig för Qvidja.

Vad har gården betytt för Pargasborna?

- När Qvidja skapades på 1400-talet fanns det inget Pargas. Det fanns bara Qvidja. Men så småningom har det väl blivit så att det bara finns Pargas och väldigt lite Qvidja kvar i det som gemene man känner till.

Anders af Heurlins framtidsplaner här väckt en del nyfikenhet den senaste tiden.

- Det är många som frågar mig vad jag ska syssla med i framtiden. Så småningom är jag pensionär, men jag har redan i flera år umgåtts med en fastighet som finns i Bayern i södra Tyskland och vi kommer att göra en investering i den här fastigheten och kommer delvis att bo i Bayern under de närmaste tio åren.

Det låter inte helt fel att slå sig ner i Bayern?

- Nej, i synnerhet den här tiden på året är det väldigt lätt att leka med en sådan tanke.

"Herlins kommer att driva ett tradionellt jordbruk här"

Den här affären är sjätte gången som gården säljs, det vill säga sedan början av 1400-talet. Vilka tankar har då köparen Ilkka Herlin kring Qvidja gårds framtid?

- Ilkka Herlin har varit väldigt aktiv i att återställa Östersjön till vad det en gång har varit. Det är ju han och hans fru som har startat Baltic Sea Action Group-stiftelsen och bland annat har medverkat till att St. Petersburgs avloppsnät har kunnat byggats ut till vad det är i dag.

- Så de kommer att driva ett tradionellt jordbruk här och naturligtvis kommer de att tangera det miljötänkande som de har. Även om vi redan har kommit ganska långt på Qvidja gård gällande miljötänk de senaste fyra-fem åren, säger Anders af Heurlin.

Åbo Underrättelser var först med nyheten.

Här hittar du Museiverkets beskrivning av Qvidja gård.