Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Sista Cirkus Familj

Från 2014
Maria sundblom-Lindberg fixar barnen för fest
Bildtext Maria Sundblom-Lindberg, familjeterapeut, präst och programledare för Cirkus Familj i Yle Fem.
Bild: Yle

Den sista cirkusföreställningen. Förberedelser, inspelningar, klipp och en hel höst fylld av generösa familjer tar slut.

Trodde inte att jag skulle bli vemodig. Ett jobb är ju ett jobb. Men det här jobbet var inget vanligt jobb det blev mera som en jättestor fest med en massa härliga människor som man inte riktigt hann prata färdigt med. En jättefest med en ännu större efterfest dvs alla mängder av mail, telefonsamtal, facebook-hurra:n och tanter som stoppat mig på gatan för att feedbacka på programmet. Det kan hända att folk har suttit och gnisslat tänder i sina hörnsoffor och irriterat sig så att blodtrycket blivit en hälsorisk men tack och lov har de inte hört av sig, till mig.

De högsta hurra-ropen har tillägnats våra fantastiska gäster som modigt delat sitt liv, varma Clara, programmets look och form och att jag blottlägger mig själv. Några höjda ögonbryn över de märkliga maskernas mening har funnits men höj på bara, jag älskar dem! Ursprungstanken var att de beskriver våra olika roller i familjen men i alla seriösa program så måste det finnas en motvikt av lek och sinnlighet för att helheten ska vara skön att titta på. Jag älskar de ordlösa slowmotionpauserna i det annars så pratiga programmet. Jag älskar crazyfaktorn och ingen, absolut ingen, familj funderade eller protesterade när det var deras tur att bli djur. Barnen älskar när vuxna leker!

Marika Alm med sin son Milton Alm.
Bildtext Marika Alm med sonen Milton.
Bild: Yle

Men nu packar vi ihop trapetsen, clowndräkten och strålkastarna. Vi tar ner tältet, knuffar in cirkushästarna i sina vagnar och knölar in hela familjen i vår husbil, eller vad nu moderna cirkusfamiljer bor i, och kör vidare. Det var inte helt lätt för en 7 personers familj att spela in 15 program på 6 veckor och det var inte helt lätt för teamet att ibland ha över 12 personer att fånga i bild och dessutom klippa ihop den människomängden till en vacker helhet men alla är verkligt glada i slutresultatet.

I sista avsnittet av Cirkus Familj får Lindbergs besök av familjen Alm. Hur präglas en sex personers familj om ett av barnen har specialbehov? Vi får lära känna Milton Alm som lever med autism.

Vi bugar, bockar och tackar att ni tittat!

Text: Maria Sundblom-Lindberg
präst, parterapeut och programledare för Cirkus Familj onsdagar kl. 22 och söndageftermiddagar i Yle Fem eller på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan