Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sjövall: Luddiga formuleringar försvårar nämndebeslut

Från 2014
Uppdaterad 17.12.2014 13:22.
Bildtext Den psykiatriska jouren i Aurora sjukhus stänger nästa år.
Bild: YLE/Fred Wilén

Den psykiatriska jouren vid Aurora sjukhus splittras och flyttar till Malms sjukhus och Haartmans sjukhus. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden igår. Mötet gick lugnt till, säger Mikael Sjövall (SFP), men under ytan pyr missnöjet med hur social- och hälsovårdsverket formulerar sina förslag.

Frågan om framtiden för den psykiatriska jouren diskuterades i nämnden redan för två veckor sedan då de största principiella dusterna avklarades .

- Men hela debatten har föregåtts av principdiskussionen om hur verket lägger fram olika förslag. Då nämnden röstade om ärendet i januari visste de inte riktigt vad de egentligen röstade om, säger han.

Det handlar om luddiga och svepande formuleringar, och avsaknad av detaljer.

- Ibland nämns de enheter som det gäller inte ens vid namn. Det här ser jag nog som ett problem generellt i beslutsfattandet på nämndenivå. Man är inte alltid på det klara med vilka dolda planer som ligger bakom formuleringarna, säger Sjövall.

Kommer nämnden att ge en brasklapp åt verket?

- Nej, några brasklappar underlättar knappast situationen. Man ska ställa mera frågor och vara i kontinuerlig dialog med de tjänstemän som svarar för respektive frågor, samt efterlysa mer detaljerad information redan i ett tidigt skede av beredningen.

Arbetet med att flytta den psykiatriska jouren till Malm och Haartman inleds redan i februari. Flytten sker successivt på grund av logistik och grundande av arbetsteam. Förändringen ska vara klar under det kommande året.

Läs också:

Vårdpersonal i Helsingfors ska minska med 200