Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

"Fortsätt att bry er"

Från 2014
Pernilla Karlsson och Frida Lindholm.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Fast Använd hjärtat-kampanjen bara pågår till julafton så vill kampanjens frontfigurer Frida Lindholm och Pernilla Karlsson att alla ska fortsätta bry sig om de äldre också efter det.

Frida och Pernilla har under kampanjens lopp stått för lyriken och musikvideon till kampanjlåten, för utmaningar i radio och för kolumner på webben. De och deras mor- och farföräldrar har också bjudit på sig själva med bilder och intervjuer.

Frillan och prillan med sina gamlingar
Bild: YLE / Frida Lindholm och Pernilla Karlsson

- Det bästa har nog varit feedbacken då folk har sagt att de på grund av vår låt ringt åt sina äldre släktingar, berättar de. Deras musikvideo har delats mycket och åt Frida och Pernilla har folk sagt att det verkligen syns att de två har haft det roligt med de äldre under inspelningen.

Att banda in en musikvideo med sju pensionärer var också enligt Frida och Pernilla oförglömligt. De medverkande äldre hade varit med i film- eller tv-branschen sedan 70-talet och sett ett och annat.

- De hade spelat döda i olika serier som t.ex. Kotikatu. En av dem hade också vunnit det så kallade "humppamästerskapet" på båten, berättar Pernilla. Nu fick de dansa och festa med Frida och Pernilla till låten Vi skall inte dö idag.

Frida och Pernilla hoppas innerligt att kampanjen har haft en effekt därute. Många har engagerat sig på ett eller annat sätt, men de två hade gärna hört om ännu fler möten.

- Det var ju gulligt med killarna från skolan i Österbotten som byggde en trappa åt en pensionär, säger Frida. Och Pernilla vet att en del av hennes kompisar har ringt extra mycket åt sina mor- och farmödrar efter att det sett musikvideon till kampanjlåten.

- Syftet med kampanjen har varit jätte gott. Vi har aldrig ifrågasatt varför vi gjorde det här, det har varit självklart, säger Frida och Pernilla.

Se musikvideon till Vi skall inte dö idag här!