Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Västmetrobolaget tror fortfarande på automatmetron

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Automatmetrotåg, visualisering.
Bild: HST

Västmetron påverkas indirekt av att metron inte automatiseras, men följderna kunde ha blivit fullständigt katastrofala. Det säger Västmetrobolagets vd Matti Kokkinen, som ändå räknar med att automatiseringen blir av förr eller senare.

På tisdag kväll kom det fram att Helsingfors stads trafikverk (HST) högst antagligen slopar automatiseringen av metrotrafiken. Västmetrobolagets vd Matti Kokkinen är inte överraskad:

- Visst har vi fått en bild av att det inte har varit så lätt att komma överens med leverantören, men vad det beror på vet jag inte, säger Västmetrobolagets vd Matti Kokkinen.

För Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri kom beskedet inte heller som en överraskning. Det är rätt beslut, konstaterar han. Sauri vill ändå inte spekulera i fall det skulle ha varit klokare att dra sig undan vid ett tidigare skede.

Det gynnar ingen att vara efterklok, menar Sauri, och konstaterar att projektet var fullt realistiskt åtminstone i början.

- Då vi konkurrensutsatte projektet fick vi in flera anbud. I en anbudstävling brukar det betyda att det är realistiskt att förverkliga projektet. Så såg det också ut i början. Efter det har vi stött på otaliga tekniska problem och kommit till den slutsatsen att det är bättre att bryta kontraktet.

Det är helt klart att stadens förvaltning inte har haft tillräcklig insyn i vad det här projektet går ut på utan i stället har man bara köpt det som ett stort företag har sålt.

Kan man kalla projektet för ett misslyckande?

- Visst kan man kalla projektet för ett misslyckande.

"Staden köpte det som ett stort företag sålde"

Att staden betalar mera än vad man kommit överens om vid upphandlingsskedet är mer en regel än ett undantag, menar Patrik Gayer (SFP) som sitter i Helsingfors revisionsnämnd. Han menar att Helsingfors stad har bristande kunskaper i offentlig upphandling och därför har blivit i underkant då man har förhandlat med ett multinationellt storföretag.

- Det är helt klart att stadens förvaltning inte har haft tillräcklig insyn i vad det här projektet går ut på. I stället har man bara köpt det som ett stort företag har sålt. Problemet är att man vid staden varken har erfarenhet eller förmåga av att leda stora projekt. Det här leder i sin tur till att budgeterna spricker varje gång, säger Gayer.

Revisionsnämnden har behandlat automatiseringsfrågan i flera omgångar.

- År 2008 hade budgeten för projektet överskridits med 60 procent. Redan då borde varningsklockarna ha börjat ringa, konstaterar Gayer.

Västmetron undviker katastrof

Om Siemens hade fått fortsätta med automatiseringen men inte blivit klar i tid, skulle det ha varit en katastrof för Västmetron. Då skulle trafiken på metroavsnittet inte ha kommit igång då spåret är klart. Det skulle ha inneburit en enorm förlust för metron.

- Det viktigaste för oss är att Västmetron kan börja trafikera på hösten 2016, säger Matti Kokkinen.

I övrigt påverkas inte Västmetron så mycket av en utebliven automatisering, den stora skillnaden är bara ett hurdant styrsystem som ska installeras.

Siemens skulle gärna fortsätta

Alla är inte överens om att det bästa alternativet just nu är att slopa automatiseringen. Vid leverantören Siemens menar man att allt skulle ha ordnat sig om de hade fått fortsätta.

- Vi är både överraskade och besvikna om automatmetron slopas. Vi har verkligen försökt jobba fram en lösning. Vi tycker inte det finns skäl att upphäva avtalet, säger sektorchef Juha Lehtonen vid Siemens.

Jag vill understryka att vi fortfarande är villiga att förhandla, och vi hoppas att det här inte ska behöva gå till domstol.

Enligt Lehtonen är det inte vettigt att sluta med automatiseringsjobbet, och framför allt tycker han att man inte ska beskylla Siemens för misslyckandet. Enligt Lehtonen beror det snarare på fördröjningar i Västmetrobygget.

Hur det hela kommer att sluta är ännu oskrivet, men om det blir fråga om att riva upp den del automatiseringen som redan gjorts, kan det hela sluta i en rättssal.

- Jag vill understryka att vi fortfarande är villiga att förhandla, och vi hoppas att det här inte ska behöva gå till domstol, säger Lehtonen.

Automatmetro - förr eller senare

HST räknar med att metron automatiseras någon gång i framtiden i vilket fall som helst. Västmetrobolagets vd Matti Kokkinen menar att det då är tänkt att Västmetron ska vara ett steg före.

- Vi måste se till så det går enkelt att fixa. Vi utgår från att om vi inte får en automatisering nu så får vi den snart. Beslutet att automatisera metron fattades ju faktiskt innan vi hade ett beslut om Västmetron.

Kokkinen tror ändå inte att en utebliven automatisering ska ge några stora imageförluster för metron.

- För användarna är det viktigaste att det är fråga om ett pålitligt och säkert kollektivtrafikmedel, oavsett om där sitter en förare eller ej.

Läs också:

Trafikverket vill slopa automatmetron
Sauri om automatmetron: Vi gör det som är bäst för skattebetalarna
Endast dåliga alternativ kvarstår kring automatmetron
Trafikverkets direktion gav sig själv nådatid om automatmetron
Nu är goda metroråd dyra
Västmetron kan försenas ytterligare
Katastrof om automatiseringen av metron stöter på ytterligare problem