Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drogläkare: Smutsiga droger kan kosta dig livet

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 08:36.
Överläkare Markus Sundqvist.
Bildtext Markus Sundqvist är expert på narkotika- och alkoholmissbruksvård.
Bild: Yle / Ted Urho

Då festprissen slänger i sig sin designdrog kan hen aldrig vara säker på vad det är hen får sig. Livsfarligt, säger överläkaren Markus Sundqvist.

Den drog du köpt kan vara en billig kopia gjord i ett smutsigt laboratorium. Överläkare Markus Sundqvist

Medvetslöshet, kramper och sjukdomsattacker. Dessa är några av de symptom som du kan få ifall du väljer att festknarka. Överläkare Markus Sundqvist vid A-klinikstiftelsens socialsjukhus menar att det aldrig finns en tillförlitlig varudeklaration när det kommer till design- och partydroger.

- Du kan inte vara säker på doseringen, styrkan eller renheten i designdroger. Den drog du köpt kan vara en billig kopia gjord i ett smutsigt laboratorium, säger Sundqvist.

Då Sundqvist talar om designdroger gör han det med en lugn stämma utan att propagera eller moralisera. Det som skulle bli en rolig kväll på stan kan lätt sluta med en ambulansfärd till polikliniken, poängterar han.

Ecstasy är trendigt igen

Enligt Sundqvist har 1990-talets trenddrog ecstasy gjort en comeback, nu i form av designdrogen MDMA.

- Ecstasy och MDMA är samma sak. Det handlar om ett amfetaminderivat som ger energi, eufori och en känsla av social sammanhörighet, beskriver Sundkvist.

Enligt användarna själva får man en ”speedad” känsla av drogen, tillägger han.

Problemet uppstår då effekten tar slut.

- Efter varje vågtopp kommer en vågdal. Man känner sig lamslagen, trött, deprimerad och kanske ångestfylld, säger Sundqvist.

Då kan steget att ta en återställare vara kort.

Designdrogen Bromo-DragonFly
Kalktabletter
Jämförelse av två bilder: Partydroger kommer i många olika former.
Bilder: YLE/Merja Elonen (vänster), Sage Ross/CC-by-sa-2.0 (höger)

Portteorin håller streck

Överläkare Markus Sundqvist menar att enstaka fall av partyknarkande inte nödvändigtvis leder till att man hittar sig i rännstenen följande helg. Beroendet kommer smygande.

- De som sporadiskt använder partydroger upplever inte att de har ett problem så de söker sällan hjälp i tid, säger Sundqvist.

Ofta kan drogerna finnas med länge innan användaren utvecklar ett beroende.

- Man skapar sig föreställningar om att drogen till exempel behövs för att somna gott om kvällen. Det kan ta länge innan man inser att man har ett beroende.

Och ibland utvecklas inget beroende överhuvudtaget.

- Det här är ju väldigt individuellt. Vissa kan prova och experimentera men sedan lämna partydrogerna bakom sig. Det är omöjligt att på förhand kunna säga vem som utvecklar ett beroende, säger Sundqvist.

Ett eventuellt beroende hänger alltså på både knarkets och knarkarens individuella egenskaper. Så även om portteorin inte gäller för alla, så finns det enligt Sundqvist vetenskapliga belägg för att den håller.

- Studerar man dem som använder många och tunga droger så har det nog ofta börjat med oskyldigt bruk. Först alkohol och tobak, sen cannabis och amfetamin och sedan till slut opiater, säger Sundqvist.

Grogg och piller i en salig röra

Då det kommer till festknarkare hör det till det vanliga att kombinera alkohol och droger. Överläkare Markus Sundqvist menar att detta blivit allt vanligare.

- Alkoholen finns ju oftast där i grunden och så kombinerar man den med en eller flera droger. Att räkna ut hur de sedan samverkar i kroppen är omöjligt. Vad som helst kan hända, säger Sundqvist.

Diskussionen om droger har hållit på redan en god stund. Här ett inlägg från 1979 i form av ett slutarbete på Teaterhögskolan.

Drogmissbruk - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan