Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rubelraset ger färre turister också i Östnyland

Från 2014
Uppdaterad 17.12.2014 17:48.
Rysk rubel faller
Bildtext Det är svårt att fylla i det hål som uppstår då rubeln faller och de ryska turisterna inte reser lika mycket.
Bild: EPA

Då de ryska turisterna uteblir är det svårt att fylla i det hål som uppstår, speciellt kring jul och nyår. Det konstaterar östnyländska företag som livnär sig på turism.

Försäljningschef Timo Tirri på Haiko gård i Borgå säger att många ryska turistgrupper har avbeställt sina bokningar.

– Under de senaste två månaderna har nästan alla ryska grupper avbokat. Men det betyder att vi har mer utrymme för inhemska turister i stället, säger Tirri. Vi försöker fokusera mer på dem just nu.

Få ryska turister att vänta

haiko gård
Bildtext Haiko gård.
Bild: YLE/Stefan Härus

Men det är ändå inte helt lätt att fylla de platser som blir tomma då avbokningarna rullar in. Speciellt grupper är svåra att ersätta, och man får försöka locka individuella gäster i stället.

I januari får man försöka fylla i luckorna och kanske se över budgeten.

– De ryska turisternas andel har hos oss i snitt legat på under 10 procent, men i år blir siffran rejält lägre. Efter årsskiftet väntar vi knappt några ryska turister alls, säger Tirri.

Antalet ryska turister varierar

Hotellchef Kari Junnila på Hotel Degerby i Lovisa stod i dagarna värd för ett möte mellan turismsekreterare bland annat från Lovisa, Pyttis och Kotka. Då kom det fram att mängden ryska turister i sydöstra Finland sjunkit med ungefär 20 procent.

På Hotel Degerby är procenten ungefär den samma som i regionen överlag, men varierar hela tiden.

Under det gångna året har mängden ryska turister som bott på Hotel Degerby vissa månader sjunkit med upp till 30 procent, medan andra månader har sett en liten ökning.

Ryska turister bokar rum sent

Hotel Degerby i Lovisa
Bildtext Hotel Degerby.
Bild: Yle/Simon Bergholm

– Hos oss har rubelraset inte nödvändigtvis synts som avbokningar eftersom de ryska turisterna traditionellt bokat sina rum ganska sent, säger Junnila.

Också han säger att det är svårt att fylla hålet som uppstår då de ryska turisterna uteblir.

– Om man inte åker till någon skidort så är jul och nyår inte en tid för semestrande i Finland. Därför blir de utländska turisterna viktiga. Men vi hade tur eftersom ett filmteam är på väg till Lovisa, så de bokade en del av rummen.

”De räknar nog pengar”

Martina Majander vid företaget Juhlamenot som sysslar med uthyrning av stugor i Sibbo säger att läget där ser något bättre ut – mycket bättre än vad det har varit förut. Fler ryska turister än tidigare är på kommande till jul och nyår, men också efter årsskiftet.

En del avbokningar har också Juhlamenot fått tampas med, men det har kommit nya bokningar i stället.

– Situationen lever helt enligt vad Putin säger. Men nog räknar de ryska turisterna pengar, säger Majander.

Ingen fara ännu

Tills vidare är företagarna vid Juhlamenot ändå nöjda med situationen.

– Så länge inte alla avbokar är vi glada, men helt tomt tror jag inte heller att det blir. Vi får hoppas att allting slutar på bästa sätt för alla företagare som livnär sig på ryska turister.

Läs också:
Därför är det illa att rubeln rasar