Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Kuba upprättar relationer i historisk vändning

Från 2014
Uppdaterad 17.12.2014 21:49.

USA häver sanktioner mot Kuba efter över 50 år och upprättar diplomatiska relationer, meddelade ländernas ledare på onsdagskvällen. President Barack Obama sade att de amerikanska sanktionerna inte haft något effekt. Både påven Franciskus och Kanada har varit aktiva för att USA och Kuba ska närma sig varandra.

- Vi inleder nu ett nytt kapitel i relationerna mellan USA och Kuba, sade president Obama och konstaterade att ländernas relationer varit komplicerade.

Obama och Kubas president Rauol Castro talade med varandra på telefon på tisdagen i över en timme, enligt amerikanska tjänstemän. Det var första gången ländernas ledare talade med varandra sedan den kubanska revolutionen.

- USA sträcker ut en vänskapens hand till det kubanska folket, sade Obama.

- Todos somos americanos (vi är alla amerikaner) deklarerade presidenten på spanska.

USA kommer att öppna en ambassad i Havanna, amerikanska banker kan börja verka på Kuba, teleförbindelserna förbättras och reserestriktionerna lättas. Amerikaner kan börja resa till Kuba och använda sina betalkort där.

Obama sade att amerikanska resenärer är bra ambassadörer för USA.

Den amerikanska hållningen att Kuba är en stat som stöder terrorism kommer också att revideras.

Kubas president Raoul Castro höll ett tal samtidigt som Obama. Han hyllade Obamas beslut och sade att det förtjänar respekt.

Sedan början av 1960-talet

USA bröt de diplomatiska relationerna med Kuba efter att Fidel Castro kommit till makten där 1959 och bland annat nationaliserat amerikansk egendom. Dessutom försökte USA invadera landet i ett misslyckat kuppförsök mot Castro 1961.

Därpå införde USA både embargot och de ekonomiska sanktionerna mot Kuba för att landet fanns på USA:s lista över länder som stöder terrorism.

Obama framhöll att inga andra länder har gått med i USA:s embargo mot Kuba och att det därför inte haft någon effekt trots att det varit i kraft i över fem decennier. Han riktade detta budskap till dem som protesterar mot att USA lindrar sin Kubapolitik.

Presidenten påpekade samtidigt att USA redan länge haft relationer med det likaså kommunistiska Kina.

Obama sade att USA kommer att fortsätta stöda medborgarsamhället på Kuba. Han riktade ett speciellt tack till påven Franciskus som varit aktiv i försöken att få länderna att närma sig varandra.

Franciskus är född Jorge Mario Bergoglio i Argentina. Han uppmanade i tysthet både Obama och Castro att lösa fallet med den fängslade amerikanen Alan Gross och försöka nå bättre relationer.

Obama tackade också Kanadas regering för att ha ställt upp med faciliteter för förhandlingar. Inga bilaterala förhandlingar har skett på amerikansk eller kubansk mark.

Fångar släpptes

Som ett led i den nya utvecklingen i relationerna släppte Kuba på onsdagen amerikanen Alan Gross och en icke-namngiven amerikansk spion som suttit fängslad på Kuba i ett 20-tal år.

USA släppte samtidigt tre kubaner som suttit fängslade för bland annat spionage.

Gross dömdes till 15 års fängelse anklagad för att ha smugglat tekniskt utrustning som har hjälpt kubaner att komma åt internet. Han har avtjänat fem år.

Kuba lovade också släppa drygt 50 politiska fångar som USA namngav.

Fick antydning förra veckan

Finlands Kuba-ambassadör Anne Lammila säger till Yle att hon redan förra veckan fick antydningar om att amerikanen Alan Gross skulle friges.

Lammila är Finlands ambassadör i flera centralamerikanska och karibiska länder. Hennes stationeringsort är Mexiko.

Ambassadören säger att hon besökte Kuba förra veckan och träffade avdelningschefen Josefina Vidal på det kubanska utrikesministeriet. Vidal leder ministeriets avdelning för USA-frågor.

- Hon sade att det finns humanitära skäl att frige Alan Gross, sade Lammila på onsdagskvällen.

Gross har sviktande hälsa och Lammila påpekar att det knappast hade varit någon god nyhet för Kuba ifall Gross hade dött i kubanskt fängelse.

- Då hade relationerna gått i lås för en lång tid framöver.