Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den första och den sista båtbyggaren

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 10:10.
Ann-Maj Malmström i båthallen i Kuggom
Bildtext Ann-Maj Malmström, den första kvinna som studerade till båtbyggare i Kuggom
Bild: Yle/Lone Widestam

De sista båtbyggarna från båtbyggarlinjen i Kuggom utexamineras den här höstterminen. Ann-Maj Malmström var den första kvinna som studerade till båtbyggare. Året var då 1954.

Östnyländska nyheter

18:58

Peter Jönsas står vid arbetsbänken i båthallen och skrapar bort överflödigt lim. Han tillverkar en limbalk som skall bli en del av roderstenen till en båt som renoveras. Han jobbade tidigare inom restaurangbranschen men ville byta bransch och började då studera till båtbyggare i Kuggom i Lovisa. Han är fem före klar båtbyggare.

Peter Jönsas tar bort överlopps lim
Bildtext Peter Jönsas skrapar bort överflödigt lim
Bild: Yle/Lone Widestam

Sjunger på sista versen

Också Timo Takkinen har målat, hyvlat och slipat färdigt i Kuggom. Han hoppas få ett yrke av sin hobby. Jönsas och Takkinen är två av de sista båtbyggarna som utexamineras från Kuggom - en skola som är känd för sin båtbyggarutbildning och som är den sista i sitt slag i Finland.

- Det känns bra och lite annorlunda. Vi har blivit uppmärksammade som de sista båtbyggarna, speciellt av media, säger Takkinen.

Båtbyggare i generationer

För 60 år sedan började Ann-Maj Malmström i Kuggom, som den allra första kvinnan på båtbyggarlinjen. Året var 1954 och skolan hette då Östra Nylands folkhögskola.

Malmström bodde på Emsalö och hjälpte sin far bland annat med fiske.

- Jag och min pappa kom fram till att jag skulle börja på båtbyggar- och fiskerilinjen, säger Malmström. Jag tyckte att det var väldigt intressant och roligt.

svartvitt fotografi från album. Båtbyggeriet i fiskarskolan
Bildtext Båtbyggeriet 1954
Bild: Yle/Lone Widestam

Hantverkartradition

Båtbyggare har utbildats i Kuggomskolan i över hundra år. Anssi Kuisma, som är lärare i träbåtsbyggnad är vemodig, eftersom det här är hans sista dag som lärare.

Att enbart leva på traditionellt båtbyggeri är svårt så därför har eleverna också fått lära sig båtbyggeri enligt modern teknik. Han ser ändå ljust på deras framtid:

- Så länge man är noggrann och kan sin sak så hittar man jobb, säger Kuisma. Men hemskt många lediga jobb finns det inte.

Förutom Jönsas och Takkinen hör Patrik Eklund och Peter Lindroos till de sista båtbyggarna från skolan.

Stor nytta av utbildningen

Ann-Maj Malmström fick på skolan lära sig båtbygge, fiskeri, navigation och maskinlära. Ett jobb inom branschen blev det inte, men hon var till stor hjälp för sin pappa. Och bygga båt, det kan hon.

Verksamheten i Kuggom fortsätter troligen efter årsskiftet under namnet traditionscentrum, med utbildning inom byggnadsvård.

Svenska folkskolans vänner (SVF) hyr ut lokalerna åt Kamratförbundet för Kuggomskolan och stöder verksamheten med 50 000 euro under 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan