Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag förväntas Putin rädda rubeln

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Vladimir Putin
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

På torsdag håller president Vladimir Putin sin årliga stora presskonferens i Moskva. Det viktigaste temat förväntas bli rubelraset. Hittills har president Putin inte kommenterat krisen. Yle visar presskonferensen live simultantolkad till engelska med start klockan 11.

Den statliga tevekanalen Rossija har de senaste dagarna trissat upp förväntningarna inför Putins presskonferens med en pompös reklamkampanj. I en video som snurrar på kanalen är det fullt kaos ute i världen och tittaren får intrycket att det finns bara en man, en stark ledare som alltid har rätt och som alltid har lösningen på alla problem.

I videon finns ingenting som tipsar om den ekonomiska kris som just nu skakar Ryssland. Men det är just den här frågan som de 1 200 ackrediterade journalisterna förväntar sig att presidenten ska kommentera.

Hittills har Putin inte sagt ett ord om rubelkrisen. Även det ryska folket har stora förväntningar på Putin och nästan kräver att han lägger fram ett fungerande recept för att få ett slut på rubelns berg- och dalbana.

Förutsättningarna för Putins presskonferens är betydligt bättre än för två dagar sen. På onsdagen stärkte rubeln sin position med tio procent, medan oljepriset gick upp med sex procent.

På onsdag kväll beslöt dessutom åklagarmyndigheten att späda på de positiva nyheterna. Husarresten för Rysslands 15:e rikaste man Vladimir Jevtusjenkov avslutades plötsligt. Jevtusjenkov greps i september misstänkt för penningtvätt i samband med ett köp av aktier i oljebolaget Basjneft. Det ryska näringslivet tolkade husarresten som ett illavarslande tecken och jämförde affären med oligarken Michail Chodorkovskijs öde.

Dagens presskonferens är en stor utmaning för president Putin då hans popularitet alltid har baserat sig på politisk stabilitet och ekonomisk välgång. Just nu finns varken det ena eller det andra.

Senast president Putin analyserade rubelns fall såg han inga problem, enbart möjligheter. Dessutom skyllde han allt på spekulanter. Den här gången förväntar sig publiken mer seriösa åtgärder.

Många undrar också ifall Putin den här gången intar en mer försonlig linje gentemot sina grannar i väst. När han höll sitt linjetal för ett par veckor sen var tonen aggressiv och han anklagade väst för att begränsa Rysslands inflytande.

Läs också:
Rubelraset förstör julen för många branscher
Ryssland stöder rubeln - säljer valutareserv
Ryssar avbokar nyårsresor då rubeln faller
Den ryska ekonomin på väg mot kollaps
En osäker säsong väntar skidcentren