Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-politiken mot Ryssland ändras knappast

Från 2014
Donald Tusk
Bildtext Donald Tusk.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

På torsdag håller EU-länderna sitt första toppmöte med polacken Donald Tusk som ny ordförande. Han försöker fokusera på färre saker än vid tidigare toppmöten.

Trots att Polen har haft en hård linje i förhållande Ryssland under Ukrainakrisen så kommer EU:s linje i angående Ryssland knappast att ändras särskilt mycket, tror forskaren Janis Emmanouilidis på tankesmedjan European Policy Center.

- Att införa hårdare ekonomiska sanktioner mot Ryssland skulle inte vara vettigt just nu. För man ser redan att effekterna är mycket negativa. Det kan till och med leda till en kollaps av rubeln eller till en ännu allvarligare kris. Det är inte rätt tidpunkt att öka trycket mot Ryssland nu, anser Emmanouilidis.

Han menar att EU för tillfället inte behöver göra något mer, de icke-militära effekterna på landet sätter in och det återstår att se hur Putin och hans gelikar reagerar på det.

- Hittills har politiken gentemot Ryssland under Ukrainakrisen gått ut på att dels hålla trycket uppe mot Ryssland, dels räcka ut en hand. Emmanouilidis tror att också den nya europeiska ledaren Donald Tusk kommer att göra samma sak, det vill säga att försöka nå fram till Ryssland, men samtidigt sända signaler om var gränsen som inte får överträdas går, säger Emmanouilidis.

Och mycket riktigt, i utkastet till resolution från dagens toppmöte finns inga starka fördömanden mot Ryssland. Det heter bara att EU kommer att hålla fast vid den inslagna kursen, och att alla parter inklusive Ryssland aktivt bör engagera sig för att till fullo för att verkställa Minsk-avtalet om en vapenvila.

Däremot väntas nya sanktioner mot Krimhalvön träda i kraft på fredag om inget av EU-länderna protesterar. De har beretts en längre tid, och vad de går ut på blir offentligt om alla medlemsländer godkänner dem på torsdagen genom ett så kallat skriftligt förfarande.