Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idéerna flödar bland unga företagare i Kristinestad

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 10:00.
William Forsman, Fanny Bergvik och Elin Leppänen i UF-företaget Phonebuddies.
Bildtext William Forsman, Fanny Bergvik och Elin Leppänen
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Tändsticksaskar med magnet, personliga telefonskal, tvål med inbyggd tvättsvamp är några av företagsidéerna bland årets niondeklassare i Kristinestad.

Phonebuddies UF importerar telefonskal till olika modeller.

- Buddies låter som vänner, att man är vänner och så. Man hittar en vän till sin telefon, säger Fanny Bergvik, när hon beskriver företagets namn.

Perfect Match UF säljer tändsticksaskar med Kristinestadsmotiv.

Unga företagare i Kristinestad

4:12

- På vissa tändsticksaskar har vi mageter inuti. Då kan du hänga upp den till exempel på kylskåpsdörren så tappar du aldrig mer bort tändsticksaskarna, säger VD Thomas Thijssen.

Eleverna har olika roller

Nästa företag har disktrasor med texter som "De som spar han har … disk kvar", "Kenen vuoro"? och "Kök".

Jenny Mattila är personalchef i företaget.

- Jag ser till att alla får säga sitt och att alla ska trivs i företaget, säger Mattila.

- Vi sålde disktrasor redan på lågstadiet. Nu när vi på nian är unga företagare tänkte vi att vi gör samma sak igen, säger VD Kajsa Blomberg.

Rebecca Roos är företagets bokförare.

- Det ser nog gansak bra ut med bokföringen och alla pengar. Vi går på plus, säger Roos.

Caecilia Myllymäki är sekreterare i företaget som säljer disktrasor. Hon för anteckningar över viktiga saker.

Fågelfrön till jul

Men alla unga företagare har inte flera kollegor. Mathias Luomala är ensamföretagare. Han packar säd och solrosfrön till fågelfrön. Så här inför jul har det varit god åtgång på fröna. Det är närodlat som gäller för Luomala.

- Jag köper fröna av en lokal bonde, säger Luomala.

Emilia Träskvik och Amalia Ragnäs i Slippery Soap UF tillverkar tvålar. Men en del av dem innehåller en liten specialitet:

- Vi gör vanliga tvålar och tvålar som innehåller en tvättsvamp. När du tvättar dig skrubbar det kroppen samtidigt, förklarar de.

Deltar i mässor

23 elever har valt företagande som tillval på KHS i år. Fler av de unga företagarna har under hösten synts på olika basarer och marknader med sina produkter.

- Vi har varit på Corner och på olika mässor, nu senast på know-how mässan i Vasa. Till jul kommer det fler mässor och försäljningstillfällen som vi kommer att vara på, säger Elin Leppänen i Phonebuddies UF.

- Årets unga företagare är ett väldigt driftigt gäng. Det är viktigt att de får öva sig i att sälja på olika basarer. Det är meningen att de ska delta i några försäljningstillfällen också utanför skoltid, säger Margita Engelholm, som är lärare och inspiratör för de här eleverna.