Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Magnus Silfvenius Öhman: Ålderdom är inte en sjukdom

Från 2014
Uppdaterad 20.03.2015 11:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sydänystävät: Hjärtevänner säsong 2 -trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Gamla människor är inte bara skakande händer och frånvarande blickar, skriver Magnus Silfvenius Öhman. Det är viktigt att ge en mer nyanserad bild av äldre. Därför görs programmet Hjärtevänner.

Det var ett nyhetsinslag på någon av antingen de svenska kanalerna eller på Yle Fem som visade äldre på ett ålderdomshem någonstans i utkanten av en stad. Det var för några år sedan nu och handlade om någon form av missförhållanden. Kanske någon av de inneboende hade serverats gammal mat? Kanske hen hade legat alldeles för länge i sina nerkissade byxor i sängen på sitt rum? Liggsår?

Vad det än var så ackompanjerades nyheten av bilder på gamla människor som med skakiga händer, och med varierande framgång, åt sin färglösa lunch. Det visades bilder på äldre som med kutade ryggar och korta steg kämpade med stöd av ett räcke och en skötare för att ta sig någonstans. Gamla människor. En grå massa av frånvarande blickar, unken lukt, bortkopplade från sin samtid i väntan på att dö. Frågan är bara: Vem väntar mest? Betraktaren eller de själva?

En rysning gick igenom min kropp. Fy helvete för att bli gammal. Den där skiten tar jag hand om själv innan det är för sent. Jag vägrar bli en tunnhårig, institutionaliserad säck hud utan tänder och värdighet.

Men så plötsligt ... Min mormor är över nittio år. Hon luktar inte illa! Min farfar närmar sig också nittio. Inte heller han dreglar när han äter. Min farmors blick är inte tom och frånvarande. Tillsammans brukar vi skratta. Prata. Göra saker. Så vilka är alla de här andra gamlingarna?

Hjärtevänner görs i ett försök att ge en nyanserad bild av människor i olika åldrar. Programmet görs för att du ska lära att de upplevelser som finns bevarade i alla människor är där för att vi alla ska ta våra egna liv till nästa nivå. Lära oss. Utvecklas.

Det görs, ironiskt nog, för att du ska uppmuntras att stänga av tv:n ett par timmar och ta kontakt med någon som är äldre än du själv. Inte nödvändigtvis för att de personerna är ensamma, utan för att det inom dig borde finnas en nyfikenhet som bara kan stillas om du, som en vuxen människa, fört ett normalt och intresserat samtal med den närmaste kopplingen till din historia och dina rötter.

Enligt Statistikcentralen är en femtedel av befolkningen i Finland över sextiofem år. Den här siffran har fördubblats sedan sjuttiotalet. Vi har aldrig varit så friska och starka så länge som vi är nu. Ålderdom är inte en sjukdom. Ålderdom är inte ens en specifik ålder. Vill du veta när du är gammal? Det är då alla med menande blickar försäkrar att de bryr sig om dig, men gör absolut ingeting för att bevisa det.

Så, här följer en uppmaning: Käka farmors bulla. Ta selfies med dina mor- och farföräldrar. Krama om dem på Instagram. Men låtsas inte om som om det spelar någon roll om du inte också lär känna dem.

Det finns många sätt att lära sig att leva på. Ett av dem är fråga, lyssna, vänta och fråga igen.

Magnus Silfvenius Öhman, programledare för Hjärtevänner

Säsong två av Hjärtevänner kör igång på söndag klockan 18.30 på Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan