Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sony ställer in filmpremiär efter nordkoreansk hackarattack

Uppdaterad 18.12.2014 08:51.
The Interview -filmen.

Filmbolaget Sony Pictures har beslutat att ställa in premiären av filmen The Interview i USA. Filmen handlar om ett mordförsök på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Amerikanska biografkedjor har utsatts för terrorhot från en hackargrupp som tros arbeta på uppdrag av Nordkorea.

Filmbolaget Sony Pictures meddelade på onsdagen att man ställer in juldagspremiären av filmen The Interview. Filmen är en komedi som handlar om en plan att lönnmörda Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Förra månaden utsattes Sony Pictures för ett massivt dataintrång av en hackargrupp som kallar sig #GOP (Guardians of Peace, eller Fredens Väktare).

Uppgifter som telefonnummer, personnummer, hälsouppgifter, avskedsorsaker och rena pinsamheter gällande nuvarande och tidigare anställda hos Sony Pictures läckte ut på nätet efter dataintrånget. Drabbade har stämt företaget för läckorna och det kan bli aktuellt med stora skadestånd.

Hackarattacken fortsatte med att hackarna började trakassera en del av de anställda och deras familjer personligen.

Terrorhot mot biograferna

På tisdagen skruvades hoten från hackargruppen upp ytterligare. Då kom ett meddelande från GOP som bara kan tolkas som ett hot om terrorattacker mot de biografkedjor som visar filmen The Interview.

"Snart kommer hela världen att se vilken avskyvärd film Sony Pictures Entertainment har gjort. Världen kommer att fyllas av fruktan. Kom ihåg den 11 september 2001", står det bland annat i gruppens meddelande.

Kim jong-un
Bildtext Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Det fick flera biografkedjor att dra öronen åt sig och ställa in premiären av The Interview.

På onsdagen meddelade alltså filmbolaget att man ställer in premiären på obestämd tid.

- Då Sony kollapsade så här, så betyder det att USA för första gången har förlorat ett cyberkrig, skrev representanthusets tidigare talman, republikanen Newt Gingrich på Twitter. Han kallade händelsen för ett farligt precedensfall.

Nordkorea bakom hackergruppen

Nu uppger flera amerikanska medier, med hänvisning till anonyma amerikanska regeringskällor att hackargruppen arbetar på uppdrag av Nordkorea. Det ska amerikanska utredare ha kommit fram till.

Redan tidigare har det framgått att programvara på koreanska har använts för dataintrånget.

Nordkorea har redan tidigare förnekat att hackarattacken skulle ha utförts på uppdrag av den nordkoreanska regimen. Däremot har den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA rapporterat att "vänner" och "supportrar" till Nordkorea kan ligga bakom dataintrången.

Enligt nyhetsbyråer väntas den amerikanska regeringen snart officiellt meddela att det är den nordkoreanska regimen som ligger bakom attackerna mot Sony Pictures.