Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blandade reaktioner på Kubanyheten

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 08:06.
Kubanska flaggor
Bildtext En grupp kubaner och chileaner firar nyheten utanför den kubanska ambassaden i Santiago de Chile i Chile.
Bild: EPA/MARIO RUIZ

Nyheten om avspänningen mellan USA och Kuba har lett till blandade reaktioner. Beskedet hyllas av bland andra FN:s generalsekreterare, av EU, Vatikanen och många latinamerikanska ledare.

I USA har nyheten om den historiska kovändningen i relationerna till Kuba väckt starka reaktioner. Många politiker har välkomnat beslutet men det är motståndarna som gör mer väsen av sig.

- Jag tycker att beslutet stinker. Jag tycker det var fel och jag är mycket besviken på presidenten, säger senator Bob Menendez.

Floridas senator Marco Rubio, som precis som Menendez har kubanska rötter, var inte heller nådig i sin kritik.

- Den här presidenten är den sämsta förhandlaren vi haft i Vita Huset under min livstid. Han gick med på allt det som den kubanska regeringen ville utan att få några som helst löften på att Kuba tar steg mot att bli en demokrati i retur, säger Rubio.

En majoritet av amerikanerna har redan i en längre tid varit redo att normalisera förhållandet till Kuba. I varje undersökning sedan 1999 har en majoritet av de tillfrågade ansett att det är dags att revidera kursen.

Historiskt sett har de kubanamerikaner som bor i södra Florida opponerat sig kraftigt mot att USA skulle häva embargot. Men också bland dem har trenden vänt. Framför allt den yngre generationen vill se en förändring.

- Det här var det första och enda sättet som vi kan hjälpa det kubanska folket, säger Karel Suarez i Little Havana i Miami.

Den 79-årige Osvaldo Benitez som flydde Kuba för 50 år var av diametralt motsatt åsikt. Han berättade att hans hjärta krympte och att han skrek mot tv:n då han hörde president Barack Obama säga att ett nytt kapitel mellan USA och Kuba har inletts.

USA ska alltså nu återuppta diplomatiska förbindelser med Kuba. Men vad gäller handelsembargot så krävs kongressens godkännande för att det ska upphävas. Det kommer knappast att ske under den närmaste framtiden.

Länk till personens Twitterprofil.

Läs också:
USA och Kuba upprättar relationer i historisk vändning

Diskussion om artikeln